RundveeNieuws

Kritiek in EU-parlement op grotere melkproductie

Het Europees Parlement steunt in meerderheid het maatregelenpakket van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan voor de zuivel en andere landbouwsectoren in crisis. Maar er is grote twijfel over de effectiviteit. Het parlement wil de verzekering dat lidstaten hun productie niet verhogen.

“We hebben tot nu toe gezien dat het geld uit het Europese steunpakket niet is gebruikt om de productie te verlagen”, constateert de Italiaanse sociaaldemocraat Paolo DeCastro. “Integendeel. Lidstaten gingen door met het verhogen van hun productie.”

De Castro is niet de enige Europarlementariër die impliciet kritiek heeft op onder andere Nederland, waar de zuivelproductie is blijven toenemen.

‘Landen met productieverhoging erop aanspreken’

De conservatieve Noord-Ier James Nicholson juicht toe dat in elk geval het pad van de productievermindering wordt bewandeld. “Die weg moeten we op, ook al noemen we het geen quotering.” Nicholson bekritiseert de landen die zijn doorgegaan met productieverhoging, “ten koste van andere landen. Die vijf of zes lidstaten moeten daarop worden aangesproken. Zij zijn verantwoordelijk voor de ontstane situatie”.

Er is zorg over de vrijheid die lidstaten krijgen om zelf aanvullende maatregelen te nemen. Dat kan leiden tot oneerlijke concurrentie, betoogde ook de Nederlandse liberaal Jan Huitema. Hij is bovendien sceptisch over het effect van de maatregelen. “Ik zie het probleem in de sector, maar aan de andere kant wordt er wel heel veel belastinggeld ingezet.”

Lees meer berichten over het EU-steunpakket

‘Fosfaat van rundveemarkt wegnemen’

Hogan zei dat hij €1,5 miljard beschikbaar heeft, maar dat zijn budget niet onbegrensd is. De Duitse christendemocraat Albert Dess complimenteert de Europees landbouwcommissaris dat hij erin is geslaagd extra geld beschikbaar te krijgen voor de landbouw, zonder dat de crisisreserve hoeft te worden ingezet.

De Nederlandse Europarlementariërs Jan Huitema (VVD) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) stellen voor om het beschikbare budget in te zetten om fosfaat van de rundveemarkt weg te nemen en daarmee ook de productie te verlagen.

Voorwaarden productievermindering

Vakgroepvoorzitter van LTO Nederland Kees Romijn is benieuwd welke voorwaarden worden gesteld aan de steun bij productievermindering. “Als de periode waarop productiebeperking vergeleken wordt, eind vorig jaar is, dan hebben we een probleem. We zijn sindsdien 8% tot 10% gegroeid. Dat zou er eerst af moeten.”

Hij vreest dat van de €150 miljoen EU-geld voor productievermindering niet veel beschikbaar komt voor de melkveehouderij in Nederland. Hij verwacht dat een vergoeding voor productievermindering ergens tussen 10 en 15 cent per kilo zal liggen. Romijn heeft eerder aangegeven dat hij extra EU-geld wil inzetten om fosfaat van de markt te nemen.

Beheer
WP Admin