Rundveehouderij

Nieuws

Kamerleden krijgen ruim 900 handtekeningen voor behoud koudmerken

Melkveehouders hebben in de Tweede Kamer 913 handtekeningen aangeboden voor behoud van het koudmerken van koeien.

LTO Nederland en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) begonnen 1 juli een handtekeningenactie om het koudemerken te behouden. In vijf dagen tijd ondertekenden 913 melkveehouders de petitie.

'Geen goede alternatieven'

"We kunnen niet zonder koudmerken. De staatssecretaris zegt dat er goede alternatieven zijn. Hij mag aangeven welke dat dan zijn, want volgens ons zijn die er niet", zegt melkveehouder Wim Verweij uit Blijham.

<em>Foto's: Mariska Vermaas</em>
Foto's: Mariska Vermaas

Melkveehouder Willemien Snijder gaf de Tweede Kamerleden uitleg waarom het aanbrengen van de nummers op de bil van de koe noodzakelijk is. "Bij weidegang is de koe op geen andere manier te herkennen. Omdat je de dieren van afstand kunt herkennen. Oornummers zijn van afstand onleesbaar en halsbanden met nummers gaan wel eens kapot, waardoor het geen waterdicht systeem is", legt ze de Kamerleden uit.

Kamerleden krijgen ruim 900 handtekeningen voor behoud koudmerken

Melkveehouder Ruben Duivenvoorden uit Ezinge voegt eraan toe dat er bij automatisering van de koeherkenning te veel storing voor komt, waardoor het geen waterdicht systeem is. Hierdoor is hij weer terug gegaan naar het systeem met koudmerken. Ook bij het werken met vreemde arbeid, of zoals Wim Verweij, uit Blijham die op zijn bedrijf hulp krijgt van zorgjongeren, is het van groot belang dat iedere koe goed herkenbaar is.

Meer handtekeningen dan verwacht

De ondersteuning voor de petitie was met ruim 900 handtekeningen in vijf dagen aanzienlijk groter dan de melkveehouders hadden gedacht. "Het leeft dus echt." Koudmerken wordt vooral op bedrijven toegepast die minder geautomatiseerd en bedrijven die weidegang toepassen.

Enkele weken geleden kreeg een motie van VVD die vroeg om koudmerken mogelijk te houden geen meerderheid. Het onderwerp wordt mogelijk weer opnieuw op de politieke agenda gezet.

Kamerleden krijgen ruim 900 handtekeningen voor behoud koudmerken

Of registreer je om te kunnen reageren.