Rundveehouderij

Nieuws 1401 x bekeken

In België volop gevaccineerd tegen blauwtong

Blauwtongvaccin in Nederland later dan gepland vrij beschikbaar. In België zijn tot op heden 850.000 runderen en 100.000 schapen en geiten tweemaal gevaccineerd tegen blauwtong.

Dit betekent dat ongeveer een derde van de veestapel beschermd is tegen een besmetting met blauwtong serotype 8. Met deze schatting komt het Belgische voedselagentschap FAVV op basis van registratie door dierenartsen.

Voldoende voor hele veestapel

Vorige week zijn in het kader van de vrijwillige vaccinatiecampagne tegen blauwtong de laatste 1,4 miljoen doses van het vaccin voor rundvee geleverd aan het Sanitair Fonds. Hiermee is de bestelling voor 4,8 miljoen doses voor rundvee en 400.000 doses voor schapen volledig uitgevoerd. Dit is voldoende om de gehele veestapel in België te vaccineren.

280 uitbraken in Frankrijk

In Frankrijk, waar het blauwtongvirus in de zomer van 2015 opnieuw is opgedoken, zijn sindsdien meer dan 280 uitbraken vastgesteld. Het beperkingsgebied, dat rond deze uitbraken is afgebakend, beslaat meer dan 80% van het land en komt tot aan de Belgische grens in de provincie Luxemburg. De meest nabijgelegen uitbraak ligt op circa 160 kilometer van België.

Afgelopen maanden is de situatie niet gewijzigd omdat de vectorpopulatie na de winter enkele maanden tijd nodig heeft om zich opnieuw te ontwikkelen. De FAVV geeft aan dat de ziekte zich mogelijk komende weken opnieuw gaat verspreiden in de richting van België. De enkele nieuwe uitbraken, die in de afgelopen maand in Frankrijk werden vastgesteld, wijzen alvast in die richting.

Vaccins later in Nederland beschikbaar

Afgelopen mei liet MSD Animal Health weten naar verwachting begin juli voldoende blauwtongvaccin vrij beschikbaar te hebben voor de Nederlandse markt. Tineke Henselmans, productmanager rund, laat weten dat het iets later is geworden maar dat de vaccins per 28 juli beschikbaar zijn. Veehouders die hun dieren preventief willen laten vaccineren kunnen dat aangeven bij hun dierenarts.

Of registreer je om te kunnen reageren.