Rundveehouderij

Nieuws 5527 x bekeken 3 reacties

Franse melkproductie zakt in

Parijs – In Frankrijk is in mei 2,194 miljoen liter koeienmelk geproduceerd. Dat is 1,8 procent minder dan een jaar eerder. In februari lag de Franse melkproductie nog bijna 5% hoger dan vorig jaar maar sindsdien is sprake van een toenemende daling.

Over de eerste vijf maanden van 2016 heeft de Franse rundveehouderij daarmee nog maar 0,6% meer melk opgeleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. De agrarische statistiekdienst Agreste meldt daarbij dat de eerste indicaties over juni wijzen op een verdere daling. Volgens Agreste is dat mede te wijten aan de ongunstige weersomstandigheden. De melkprijs is in mei met €283 per 1.000 liter standaardmelk stabiel gebleven vergeleken met de voorafgaande maand. Die melkprijs lag daarmee echter wel ruim €26 per 1.000 liter lager dan in mei 2015.

Productie geiten- en schapenmelk trekt aan

Agreste meldt verder ook nog dat de productie van geiten- en schapenmelk behoorlijk aantrekt. Zo werd aan geitenmelk in mei ruim 3% meer opgebracht en nam de productie van schapenmelk met bijna 7% toe vergeleken met mei 2015.

Melkplas Groot-Brittannië klapt in

In Groot-Brittannië lijkt de melkproductie zelfs in te klappen, meldt zuivelschap AHDB Dairy. Volgens de eerste gegevens was de melkplas in de laatste twee weken van juni plotseling 10% lager dan een jaar geleden. Volgens het schap is dat te wijten aan een combinatie van een slechte graskwaliteit en het niet bijvoeren. ''Het weer is erg wisselvallig waardoor het gras goed gegroeid is. Maar in een aantal regio's is de kwaliteit niet al te best. Om kosten te besparen voeren veel boeren ook minder of helemaal niet bij.'' AHDB Dairy hoopt wel dat de lagere productie kan leiden tot een hoger prijsniveau.

Laatste reacties

  • tonny60

    Na niet verkrijgen van de derogatie klapt ook de Nederlandse melkplas in

  • farmerbn

    Standaardmelk heeft 3.8% vet en 3.36% eiwit.

  • agro1

    hoopvolle berichten. misschien wordt de vloek van de hoge opbrengsten ietsje minlder. misoogsten zijn niet wenselijk, gematigde opbrengsten wel. alleen jammer, dat werkelijk alles goedkoop is. gezien de ontwikkelingen in de olieprijs is de hoop op betere prijzen wel erreg dunnetjes. feed the world and starve.

Of registreer je om te kunnen reageren.