Rundveehouderij

Nieuws

Export Duits Holstein-fokvee in EU onder druk

De Duitse export van Holstein-fokvee binnen de EU is in het 1e halfjaar afgenomen, maar naar derde landen is sprake van groei.

Dat meldt het Deutsche Holsteinverband (DHV). In totaal werden 39.313 dieren in het buitenland afgezet, waarvan 67,5% in derde landen. De afzet binnen de EU nam ten opzichte van het eerste halfjaar van 2015 met ruim 8% af, hoewel Polen en Groot-Brittannië afzonderlijk bekeken meer dieren afnamen. In de andere EU-landen drukte de melkprijsmalaise op de vraag, denkt het DHV.

Buiten de EU is Turkije de belangrijkste afnemer van Duitse Holstein-fokrunderen. Het aandeel van dit land is 23%. Forse afnemers zijn tevens Marokko (13%) en Libanon (8%). Of Turkije een grote markt blijft is onzeker, vanwege de verhoging van de importheffing met ingang van de tweede jaarhelft. In de EU is Italië een grote importeur met een aandeel van 10%. In Oost-Europa is Polen koploper met 5%.

Duitsland importeert ruim 30% minder fokvee

Duitsland zelf importeert minder Holstein-fokvee, zegt het DHV. De organisatie noteert een teruggang met ruim 30%. Los daarvan zijn de prijzen voor fokvee lager dan voorheen. Als er geen export was, zouden de prijzen nog meer onder druk zijn geraakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.