Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Eerste snede levert prachtig voer

De eerste snede is van zeer goede kwaliteit. De voederwaarde komt uit op gemiddeld 959 VEM per kilo droge stof. Dat is een record, meldt Eurofins Agro.

Naast de zeer hoge VEM-waarde hebben de kuilen gemiddeld 168 gram ruw eiwit per kilo droge stof. Dat maakt de kuilen mooi in balans.

De hoge VEM-waarde komt doordat de eerste snede gemiddeld uit relatief jong gewas bestaat. Dat blijkt uit de vrij lage NDF-waarde van 458 gram per kilo droge stof. De verteerbaarheid van de NDF is juist hoog: 77,2%.

Goed melken met deze voorjaarskuil

De meeste voorjaarskuilen zijn gemaakt rond Hemelvaart en Pinksteren. Dat was een periode van mooi, stabiel weer met veel wind. Dat heeft ertoe geleid dat de kuilen iets droger zijn dan gemiddeld. Het drogestofpercentage is 46,7. Dit hogere drogestofgehalte past prima bij het wat sneller verteerbare materiaal. Het remt de passagesnelheid van het voer in de pens. Dit heeft een positief effect op de opname van voedingsstoffen. Robin Wolf, productmanager van Eurofins Agro, denkt dan ook dat het met deze voorjaarskuilen goed melken is.

De meeste voorjaarskuilen zijn gemaakt rond Hemelvaart en Pinksteren in een periode van stabiel weer met veel wind.</p>
<p><em>Foto: Anne van der Woude</em>
De meeste voorjaarskuilen zijn gemaakt rond Hemelvaart en Pinksteren in een periode van stabiel weer met veel wind.

Foto: Anne van der Woude

Gevoelig voor broei

Het suikergehalte komt uit op 129 gram. Eurofins stelt dat dit de bacterie-activiteit remt en dat de kuilen daardoor wel gevoelig zijn voor broei.

Sturen op hoge fosforefficiëntie

Het koude voorseizoen maakt dat de fosforgehalten in het voer aan de lage kant zijn. Het gemiddelde komt uit op 3,8 gram per kilo droge stof. De benutbaarheid ligt wel hoog, mede door de hoge verteerbaarheid. De fosforindex is gemiddeld 112. Dat betekent dat veehouders veilig kunnen sturen op een hoge fosforefficiëntie binnen het rantsoen. Van alle kuilen heeft 85% een fosforindex boven de 100; 15% scoort een index lager dan 100.

Laatste reacties

  • alphons1

    ben benieuwd of de koeien hem goed kunne benutten. het eiwit zat bij die koudebodem temperartuur nog als stikstof in het gewas.

  • deB.

    Plus op veel plaatsen een mislukte 2e snede....mais in midden en zuiden een drama.

  • info519

    rond november krijgen we waarschijnlijk weer persbericht van Eurofins dat 80% vd kuilen te snel zijn net zoals de laatste jaren......jammer dat ze het nu niet gelijk erbij noemen in persbericht......

Of registreer je om te kunnen reageren.