Rundveehouderij

Nieuws 1155 x bekeken

EMA adviseert schorsing toelating Velactis

De toelating van Velactis moet per direct worden opgeschort. Dat is het advies van de EMA (European Medicines Agency) aan de Europese Unie. Het middel werd ingezet om de kans op mastitis te verkleinen.

Het middel van de Franse fabrikant Ceva kwam in opspraak omdat na gebruik van het middel dieren ziek werden of zelfs stierven. In totaal zijn er in Europa 319 gevallen van bijwerkingen gerapporteerd. Van deze 319 gevallen eindigden er 71 in de dood van de behandelde dieren. Hoewel de directe link tussen gebruik van het middel en de bijwerkingen nog bewezen moet worden, zijn er genoeg aanwijzingen om de opschorting van de toelating van het middel te rechtvaardigen. Het comité voor Medicinal Products for Vetenarian Use adviseert ook een terugroepactie in te zetten als voorzorgsmaatregel voor middel dat nog in omloop is.

Het ministerie van Economische Zaken stelde al, vooruitlopend op het advies van de EMA, op 24 juni een verbod in op het gebruik van Velactis.

Minder melklekken na droogzetten

Velactis is een middel op basis van cabergoline dat de productie van het melkhormoon prolactine remt. Dit draagt bij in het verminderen van de melkproductie voor droogzetten, zodat de kans op melklekken na droogzetten wordt verkleind. Dit helpt de kans op mastitis verkleinen.

Het middel was pas sinds eind maart verkrijgbaar in Nederland. Er zijn in Nederland rond 6.000 koeien behandeld met Velactis. Europees gezien zou het om 40.000 koeien gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.