Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Bijna 20.000 fokvaarzen de grens over

Nederlandse vee-exporteurs hebben van 1 september 2015 tot en met 31 mei 2016 een kleine 20.000 fokvaarzen geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van exportorganisatie Veepro Holland. Daarmee lijkt de teller ongeveer gelijk te lopen met het vorige boekjaar. Toen werden uiteindelijk een kleine 23.000 fokvaarzen geëxporteerd.

Belangrijkste bestemmingen zijn net als vorig seizoen Rusland en Roemenië. Wat betreft laatstgenoemd land gaat het voornamelijk om doorvoer. Niet bekend is waar deze fokvaarzen uiteindelijk terecht komen.

De Nederlandse exporteurs hebben een enerverend periode achter de rug. De prijzen van fokvaarzen zijn, na de hoge prijzen tot boven de €1.300 per stuk gedurende de eerste helft van 2015, flink gedaald tot rond de €900 per stuk.

Minder regels en kosten

Hoewel het vee nu een stuk goedkoper is bij voldoende aanbod valt de vraag in het buitenland nog steeds tegen vanwege de lage melkprijs. Daarbij zien de Nederlandse exporteurs met lede ogen aan dat exporteurs in omliggende landen met minder regels en kosten te maken hebben en daardoor hun vee goedkoper kunnen aanbieden. Van een gelijk Europees speelveld is volgens Veepro-directeur Erik Gostelie in ieder geval geen sprake. Zo heeft Duitsland de export van fokvaarzen afgelopen jaar met bijna 9% zien toenemen naar ruim 80.000 dieren.

Laatste reacties

 • koeboertje

  Door de export van melkvee zijn we indirekt de melkproduktie elders aan het stimuleren om zo onze eigen melkprijs onderuit aan het halen !
  En voor 1300 euro geef je nog dik geld mee ook want de opfok is veel duurder .

 • hansvanbergen

  1300 euro is niet wat de boer krijgt. Vracht commissie papieren. De boer zal pak em beet een 1300 euro minder krijgen

 • xw

  vaarzen opfokken voor de export is een vrij goedkope hobby, kost niet zoveel geld

 • koeboertje

  XW dan heb je zeker land en voer genoeg, anders kan het niet uit .

 • xw

  koeboertje, je begrijpt me niet goed denk ik. Ik bedoel het cynisch. Wij hebben ervaring met exportvaarzen opfok. Als je alle kosten meerekent ( en dat moet toch)
  verdien je ook met € 1300,00 niks. "Niet zo'n dure hobby". Wij doen het niet meer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.