Foto: Bertil van Beek RundveeNieuws

Bijna 20.000 fokvaarzen de grens over

Nederlandse vee-exporteurs hebben van 1 september 2015 tot en met 31 mei 2016 een kleine 20.000 fokvaarzen geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van exportorganisatie Veepro Holland. Daarmee lijkt de teller ongeveer gelijk te lopen met het vorige boekjaar. Toen werden uiteindelijk een kleine 23.000 fokvaarzen geëxporteerd.

Belangrijkste bestemmingen zijn net als vorig seizoen Rusland en Roemenië. Wat betreft laatstgenoemd land gaat het voornamelijk om doorvoer. Niet bekend is waar deze fokvaarzen uiteindelijk terecht komen.

De Nederlandse exporteurs hebben een enerverend periode achter de rug. De prijzen van fokvaarzen zijn, na de hoge prijzen tot boven de €1.300 per stuk gedurende de eerste helft van 2015, flink gedaald tot rond de €900 per stuk.

Minder regels en kosten

Hoewel het vee nu een stuk goedkoper is bij voldoende aanbod valt de vraag in het buitenland nog steeds tegen vanwege de lage melkprijs. Daarbij zien de Nederlandse exporteurs met lede ogen aan dat exporteurs in omliggende landen met minder regels en kosten te maken hebben en daardoor hun vee goedkoper kunnen aanbieden. Van een gelijk Europees speelveld is volgens Veepro-directeur Erik Gostelie in ieder geval geen sprake. Zo heeft Duitsland de export van fokvaarzen afgelopen jaar met bijna 9% zien toenemen naar ruim 80.000 dieren.

Beheer
WP Admin