RundveeNieuws

Betere bedrijven realiseren 34 kilo melk per kilo fosfaat meer

De 25% beste bedrijven op gebied van fosfaatefficiëntie halen 34 kilo melk per kilo fosfaat meer dan gemiddeld. Dat meldt Agrifirm Exlan in Meppel op basis van analyse van ruim 1.500 Kringloopwijzers die de organisatie vorig jaar opstelde.

Bij een fosfaatruimte van 4.500 kilo kunnen deze bedrijven dan 153.000 kilo melk extra leveren. Volgens Exlan zijn er een aantal aanpassingen mogelijk die direct invloed hebben op de fosfaatefficiëntie. Dat zijn een hogere melkproductie per koe, waarin een gezonde veestapel, goed ruwvoer en uitgebalanceerd rantsoen de basis vormen. Ook minder jongvee draagt bij in verbetering van de efficiëntie. Jongvee produceert wel fosfaat, maar nog geen melk. Een lager vervangingspercentage en verkorten van de opfokperiode verlaagt de jongveebezetting.

Cruciale rol voor ruwvoer

Ruwvoer speelt een cruciale rol, want dat is het grootste deel van het rantsoen. Hierbij moet vooral gelet worden op de verhouding tussen fosfor en VEM (voederwaarde), zo stelt Exlan. Er is een duidelijk verband tussen fosfaat en VEM. In het algemeen geldt dat hoe lager het fosfaatgehalte per kVEM is, hoe hoger het kengetal kilo melk per kilo fosfaat.

Beheer
WP Admin