Rundveehouderij

Nieuws

België moet ruim €6 miljoen terugvorderen van boeren en slachthuizen voor BSE-testen

Het Europese Hof van Justitie heeft België veroordeeld vanwege verboden staatssteun.

Aan Belgische boeren en slachthuizen is in de periode 2001 tot 2004 te veel vergoeding uitgekeerd voor BSE-testen. In 2001 werd ter bestrijding van koegekte op grond van EU-wetgeving een toezichtmechanisme ingevoerd via een systeem van verplichte BSE-testen voor runderen. In België zijn deze testen voor veehouders en slachthuizen deels vergoed door de overheid. De Europese Commissie is van oordeel dat wat de periode 2001-2004 betreft, dit als een middel van verboden staatssteun moet worden beschouwd. België had niet meer dan €40 per test mogen vergoeden.

Daarom werd België door de Europese Commissie opgedragen de te veel betaalde steun aan de boeren en slachthuizen terug te vorderen. Het gaat hierbij om €6,6 miljoen.

Miljoenen terugvorderen

In maart 2015 verwierp het Europees Gerecht het vernietigingsberoep dat België instelde tegen de Commissiebeslissing. Daarop stelde België beroep in bij het Hof van Justitie. Het Hof stelde donderdag 30 juni 2016 België in het ongelijk. Daarmee werd het arrest van het Europees Gerecht bevestigd. België zal de miljoenen te veel betaalde gelden voor BSE-testen moeten terugvorderen van Belgische veehouders en slachthuizen.

Of registreer je om te kunnen reageren.