Rundveehouderij

Nieuws 1751 x bekeken 2 reacties

Bedrijfseigen stikstofnorm gekoppeld aan fosfaatopbrengst

Door de bedrijfseigen stikstofnorm te koppelen aan de fosfaatopbrengst van het land, kan meer stikstof uit dierlijke mest worden gebruikt.

Deze extra stikstofgiftkomt dan wel in mindering op de gebruiksruimte voor kunstmeststikstof. Dat blijkt uit de pilot waarbij inpassing van de bedrijfseigen stikstofnorm wordt onderzocht.

Bedrijven van project Koeien & Kansen testen de bedrijfseigen stikstofnorm. Zij gebruiken de bedrijfsspecifieke fosfaatnorm al. Dat geeft ze extra bemestingsruimte op het land, maar ze kunnen deze vaak niet benutten omdat ze op basis van stikstof mest, en zo ook fosfaat, moeten afvoeren.

Bedrijfseigen stikstofnorm

In de pilot wordt op basis van de bedrijfseigen fosfaatnorm een bedrijfseigen stikstofnorm uitgerekend. Dan wordt de stikstofbemesting uit dierlijke mest dus bepaald door de fosfaatopbrengst per hectare. Hoe meer fosfaatopbrengst, hoe meer dierlijke mest op dat land mag, en dus ook meer stikstof uit die mest. Het deel stikstof dat hierdoor uit dierlijke mest extra gegeven wordt, moet dan wel worden gekort op de kunstmestruimte van het bedrijf. Zo blijft de totale stikstofgift gelijk.

Laatste reacties

  • koeien15

    Eindelijk word er iemand wakker.

  • info519

    zo hoort het...zal kunstmestindustrie wel niet blij mee zijn....

Of registreer je om te kunnen reageren.