Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Alleen verwerpers bij Q-koorts melkkoeien

Q-koorts levert bij melkkoeien nog geen problemen op. De bacterie (Coxiella burnetii) bij rundvee is van een andere stam dan de bacterie die bij schapen en geiten wel kwaad doet.

Het enige probleem dat melkvee ervaren kan is dat ze als gevolg van een besmetting kunnen verwerpen. Tijdens pathologisch onderzoek van aangeboden kalveren wordt daar ook naar gekeken. De aantallen kalveren waar Q-koorts de oorzaak van verwerpen was, of als nevenbevinding is vastgesteld, lijken vrij stabiel. Maar omdat het om zeer geringe aantallen gaat, is dat niet duidelijk. Zo is in het eerste kwartaal van 2016 bij drie kalveren Q-koorts aangetoond als oorzaak van verwerpen. Dat blijkt uit cijfers van Monitoring Rundvee. In heel 2015 is dat bij vier kalveren het geval. In 2014 ging het maar om twee kalveren, terwijl 2013 er nog vijf gevallen van verwerpen waren waarbij een infectie met Q-koorts vastgesteld was.

Afweerstoffen Q-koorts in tankmelk vastgesteld

Tijdens de prevalentiestudie is in het eindrapport van 2013-2014 vastgesteld dat bij 68% van de bedrijven in tankmelk afweerstoffen tegen Q-koorts zijn aangetoond. In de eerste prevalentiestudie die de jaren 2011-’12 beschreef, was dat 65%.

Verplichte Q-koortsenting vóór 1 augustus

Op bedrijven met melkgeiten en melkschapen en alle bedrijven met een publieke functie met schapen en geiten moet al meerdere jaren verplicht geënt worden tegen Q-koorts. Twee weken geleden werd bekendgemaakt dat op geen enkel professioneel bedrijf met meer dan 50 dieren nog bacteriën die Q-koorts veroorzaken zijn vastgesteld. De enting blijft vooralsnog echter verplicht. Deze verplichte enting moet voor 1 augustus 2016 zijn uitgevoerd.

Beheer
WP Admin