Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

A-ware verhoogt melkprijs opnieuw

Zuivelproducent A-ware verhoogt de melkprijs voor de maand juli met €1,15 per 100 kilo. Dat meldt de onderneming in de maandelijkse nieuwsbrief aan de leveranciers.

Het is hiermee voor de tweede keer op rij dat het de melkprijs verhoogt. De juni-prijs werd met €1,23 per 100 kilo verhoogd ten de toenmalige referentie, DOC Kaas.

Een melkveehouder met een jaarleverantie van 800.000 kilo ontvangt volgens A-ware €24,77 per 100 kilo. Dit is de prijs inclusief 50 cent kwaliteitstoeslag en €1 duurzaamheidspremie. Een leverancier met 1,1 miljoen kilo melk ontvangt €25,26 per 100 kilo. Hiervan gaat nog 5 cent per 100 kilo naar Zuivel NL.

Hiermee zit de melkprijs van A-ware dicht in de buurt van de garantieprijs van FrieslandCampina, al zijn de melkprijssystemen niet helemaal vergelijkbaar. Ten opzichte van DOC Kaas/DMK is bedraagt het totale melkprijsverschil zo'n €3,40 per 100 kilo.

A-ware dichter op markt

Terwijl de overige Nederlandse verwerkers de uitbetaalprijzen nog stabiel houden – zie de stabiel gebleven garantieprijs van FrieslandCampina - zit A-ware dichter op de markt. In eerste instantie lijkt het vooral de kaasmarkt, waar de prijzen voor foliekaas de laatste tijd fors zijn gestegen, tot dicht tegen de €3 per kilo. Echter, ook de combinatie van mageremelkpoeder en room/boter staat al een uitbetaalprijs toe van tegen de €25 per 100 kilo. Dit is met name te danken aan de goede en stevig gestegen prijs voor melkvet. De prijs voor magere melkpoeder blijft nog steeds achter bij de opgaande ontwikkeling op de zuivelmarkt.

Veel bedrijven betalen deze melkprijs nog niet, omdat ze te maken hebben met een combinatie van contracten, waarvan het totaal nog geen echt hogere uitbetaalprijs rechtvaardigt. Ook deze andere bedrijven zien echter wel positieve ontwikkelingen in de zuivelmarkt. Het lijkt niet heel lang meer te gaan duren voordat ook zij hiervan de eerste resultaten doorgeven in de uitbetaalprijs.

Laatste reacties

  • boerderij12

    aware zal wel niet meetellen voor de fc garantieprijs

  • Bennie Stevelink

    @boerderij12, gelukkig niet, ze zitten nog steeds onder de garantieprijs van FC. Als ze daar voor zouden meetellen krijgen wij een nog lagere garantieprijs.

  • hansvanbergen

    Dmk/Doc telt wel heel zwaar mee in de garantie prijs. Velen hebben in de sociale media A ware afgekraakt. Zo zou de fabriek half leeg staan. De kazen waren slecht. Het geld was op. Nu betalen ze al dezelfde voorschotprijs als Campina. Toch een flink aantal mensen die wel even hun excuses mogen aan bieden! Doc had waarschijnlijk onafhankelijk ook 25 cent kunnen uitbetalen en binnenkort dus 30 cent. Alleen heeft Dmk doc melkgeld nodig om hun eigen verliezen te dempen. Jammer. Ook voor de garantie prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.