Rundveehouderij

Nieuws 3889 x bekeken

99 leden weg bij FrieslandCampina

99 leden-melkveehouders van FrieslandCampina hebben in de afgelopen zeven jaar gebruikgemaakt van de DMF-vertrekregeling. Dat kostte de coöperatie €3,73 miljoen aan vertrekpremie. Dat blijkt uit een overzicht van de Dutch Milk Foundation (DMF), de stichting die uitvoer geeft aan de fusievoorwaarden die Brussel Friesland Foods en Campina in 2008 oplegde.

Voorwaarde was onder meer dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking moest komen van derden. Dat gebeurt via twee maatregelen: de vertrekregeling en de regeling beschikbaarstelling melk.

Vertrekregeling

Wat betreft de vertrekregeling heeft DMF sinds 2009 115 aanvragen behandeld. Twaalf aanvragen werden afgewezen. Eén veehouder is voor de overgang naar de nieuwe koper gestopt. Eén veehouder heeft de aanvraag ingetrokken en twee aanvragen zijn nog in behandeling.

Vertrokken melkveehouders ontvingen €5 per 100 kilo melk. In totaal waren ze goed voor 74,6 miljoen kilo melk. Het gaat om iets meer dan 6% van de totale beschikbare hoeveelheid melk.

Meerjarig contract

In het kader van de regeling beschikbaarstelling melk is een meerjarig contract tot stand gekomen tussen FrieslandCampina en A-ware. Dit contract voorziet in de afname van het gehele beschikbare restant van de 1,2 miljard kilo boerderijmelk. Andere gebruikers van de DMF-melk zijn Arla en DeltaMilk.

Leden-melkveehouders van FrieslandCampina kunnen nog één keer per jaar gebruik maken van de vertrekregeling. Als zij voor 1 september aangeven te willen vertrekken, kunnen zijn in de maand maart van het daarop volgende jaar overstappen naar een nieuwe verwerker. Alleen leden-melkveehouders die willen overstappen naar in het kader van de fusie verkochte bedrijven van FrieslandCampina kunnen op een kortere termijn overstappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.