Rundveehouderij

Nieuws 22 reacties

14 cent voor niet gemolken kilo

De vaste prijs voor de productievermindering van melk wordt €14 per 100 kilo. Er wordt 1,07 miljoen ton melk van de markt gehaald.

Dat blijkt uit het plan voor de productiebeperking in de zuivel, dat de Europese Commissie woensdag 20 juli heeft voorgelegd aan de lidstaten. De hoogte van de vergoeding kan door de lidstaten nog worden verhoogd met een eigen bijdrage. Nederland zal dat niet doen, omdat het kabinet daarvoor geen geld vrijmaakt, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Het plan is nog niet officieel bekendgemaakt, hoewel EU-landbouwcommissaris Phil Hogan dat maandag 18 juli wel aankondigde.

Op 19 september al inschrijven

Uit de voorgelegde plannen blijkt dat het de bedoeling is dat de eerste inschrijving voor de productievermindering (in de maanden oktober tot en met december) al op 19 september bij de Europese Commissie binnen moeten zijn. De lidstaten zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van de aanvragen, die per melkveehouder moeten worden gedaan. De lidstaten vragen zich af of dat te realiseren is voor half september.

Op 17 oktober, 14 november en 12 december zouden de volgende inschrijvingen voor de daaropvolgende perioden van drie maanden plaats moeten hebben, als bij de eerste intekening het totale budget  (€150 miljoen) nog niet is toegekend.

Uitbetaling vergoeding start in januari 2017

De steun is bedoeld voor boeren die in een toekomstige periode van drie maanden in dit najaar of volgend voorjaar minder produceren dan in dezelfde periode van drie maanden in het voorgaande jaar. De uitbetaling van de vergoeding komt in de maanden nadat de productie is verlaagd, te beginnen in januari volgend jaar, aldus Brusselse bronnen. De controle daarop gebeurt door de lidstaten zelf (in Nederland RVO.nl).

De Europese Commissie zal per aanvraag een bepaalde hoeveelheid toekennen. Als op enig moment meer wordt aangevraagd dan er is te verdelen, wordt de toegekende productievermindering naar verhouding verminderd. Dat kan betekenen dat bij een productievermindering van bijvoorbeeld 10.000 kilo, er een betaling volgt voor 8.000 kilo.

Maximale druk op Nederland om productie te verlagen

Onduidelijk is ook of er extra eisen worden gesteld aan landen die hun productie hebben verhoogd. Hogan zei dat hij maximale druk zal uitoefenen op de landen die hun productie hebben verhoogd. Zonder namen te noemen was duidelijk dat hij onder ander doelde op Nederland, Polen, Ierland en Duitsland. Hij wil bovendien elke mogelijke maatregel gebruiken om te voorkomen dat de toegezegde €350 miljoen voor de lidstaten leidt tot hogere productie.

De vergoeding moet rechtstreeks vloeien naar de boeren die de productie verminderen. De tegemoetkoming komt niet toe aan zuivelcoöperaties of producentenorganisaties. Coöperaties en producentenorganisaties kunnen individuele boeren wel helpen bij de aanvragen.

Gestopte boer uitgesloten van regeling

Boeren die al gestopt zijn kunnen niet meedoen aan de regeling. De voorgestelde regeling heeft woensdag 18 juli in het overleg zo veel vragen en opmerkingen opgeroepen, dat de lidstaten is gevraagd die voor volgende week op schrift te stellen. Besloten is het overleg tussen de experts in het permanent comité voor de agrarische markten volgende maand voort te zetten.

Laatste reacties

 • agri2

  Dweilen met de kraan open ................

 • rkeurhorst

  Gewoon door melken. Bijna zeker is het dat de melkprijs omhoog gaat in komende half jaar, wat schiet je dan op met 14 cent het dubbele zou redelijk zijn en ook beter uit te reken zijn zeker als je nu toch al meer melk heb!!!

 • Tomtomtom

  Moet niet gekker worden. Eerst lekker te veel gaan melken met zn allen en dan geld krijgen om niet of minder te melken. Volgens mij is er gewoon zo iets als marktwerking. Melkveehouders hebben jaren veel geld verdient. nu jaartje minder en maar kermen en piepen.

 • wmeulemanjr1

  Vreemde regeling, luier melken gaan belonen is. ..............?

 • alco1

  Blijkt weer eens dat ze totaal van het Lotje getikt zijn.

 • H.vanHerwijnen

  Koeien en voer naar buurman?

 • landboer

  juist alco ,de waan van de dag regeert.
  goed idee ,van Herwijnen ,de 1 minder de ander meer ,en die 14 cent verdelen ,of zullen ze zo gek niet zijn?

 • Erik Hoentjen

  Extreme groeier mest afvoeren voer aankopen, hebben misschien veel kapot gemaakt, gaan zij er met de winst vandoor?

 • helemaal mee eens tomtomtom

 • deer123

  dat is leuk , de boeren die het overschot hebben veroorzaakt, worden nu beloond om dan weer niet te melken.....

 • WJHDKremer

  Ideaal als je koeien moet ruimen ivm fosfaatrechten. Krijg je er nog een beloning voor ook. @landboer zo zal het gaan. Goed idee

 • lepercheron 46

  zo snel mogelijk de fosfaatrechten toe delen , dan word de veestapel vanzelf snel minder, dus ook minder melk. Hebben we deze flauwekul helemaal niet nodig

 • Barneveldsei

  Hoge druk leiding aanleggen naar Engeland. Daar is nu ruimte om te leveren.

 • melkkoeienboer

  Hebben ze daar in brussel niks beters te doen?

 • Hr19

  Waarom schaffen ze dan het quotum af?

 • marco-vdb

  Mooi regeling. Samen met de buurman mooi 14 cent / liter beuren. Het eerste kwartaal lever je 1000 kg / dag minder en doet de buurman 1000 kg / dag meer. Het tweede kwartaal doe je het omgekeerde. 12600 euro in de zak voor beide. Het zal in Nederland wel niet getolereerd worden maar reken er maar op dat de bijvoorbeeld de Bulgaren al ingeschreven hebben voordat de inkt van Hogan droog is.

 • kuiken007

  kan voor de eieren ook mooi elk ei wat minder wordt geleverd 3 cent!!!!
  waarom wordt er voor de melkveehouderij alles uit de kast gehaald????

 • Deluur

  Helemaal met je eens kuiken007 te zot voor woorden

 • krijgen mechanisatie bedrijven ook steun

 • Guus Queisen

  Gezien de actuele stand van de mais op de akkers in met name Zuidoost Nederland zal de melkproductie in deze regio sowieso (fors) teruglopen. Is deze regeling nog een druppel op de gloeiende plaat.

 • Mfb

  Belachelijk dat ze zo denken de prijs te kunnen sturen. In het quotumtijdperk hebben we toch ook lage prijzen gehad? Volgens mij verniel je met deze maatregel de sector nog verder...
  Vindt het trouwens nog het meest schrijnend dat de melkveehouderij weer te kijk wordt gezet alsof ze niet zonder het infuus van de overheid kunnen. Ik kan het niet meer uitleggen in ieder geval.
  Laat het de sector maar eens voelen wat vrije marktwerking is, misschien dat dan de grondprijzen ook eens naar reële niveau's gaan.

 • John*

  die 14 cent zijn ze ook kwijt aan interventie of opslag. breng t dan naar de boeren en pak het probleem bij de wortel aan.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.