Wetenschap en sector willen geen weidegangplicht, belangenorganisaties wel - Foto: Ton Kastermans RundveeNieuws

Wetenschap en sector willen geen weidegangplicht, belangenorganisaties wel

Wetenschappers en sectorvertegenwoordigers zijn het er over eens dat weidegang voor koeien niet wettelijk opgelegd moet worden. Alleen vertegenwoordigers van belangenorganisaties pleiten voor een wet die boeren verplicht koeien in de wei te laten lopen.

Dat bleek tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, naar aanleiding van de initiatiefnota van SP, GroenLinks en D66 die weidegang wil verplichten.

Bert Philipsen, onderzoeker van Wageningen UR, zegt dat een bedrijfseigen keuze leidt tot een betere verankering en een krachtiger inzet van weidegang in de bedrijfsvoering. Nick van Eekeren, onderzoeker van het Louis Bolk Instituut, zegt dat beweiding veel voordelen biedt voor een melkveebedrijf. “Maar wil je deze voordelen optimaal benutten, dan moet je ervoor zorgen dat een boer overtuigd is van weidegang, omdat het dan pas de voordelen oplevert.”

Politiek moet weidegang stimuleren

Frits van der Schans, adviseur van CLM, roept de politiek op om vooral bij andere wetgeving rekening te houden met de wens om weidegang te stimuleren. Met het fosfaatrechten, het mestbeleid, kringloopwijzer, het ammoniakbeleid en de MIA/Vamil-regeling wordt het binnenhouden van koeien juist gestimuleerd.

Piet Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de NZO, benadrukt dat bij verplichte weidegang de vermarkting van weidegang stopt, terwijl de weidepremie juist een effectief middel is om weidegang te stimuleren. Kees Romijn (LTO) voegt er aan toe dat handhaving van verplichte weidegang ook lastig is. “Zeker als zoals vandaag op veel plekken het water hoger staat dan het gras.”

‘Weidegang is geen vrije ondernemerskeuze’

Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en de Dierenbescherming willen weidegang wel verplichten. Zij vinden dat het convenant weidegang te vrijblijvend is en vrezen dat de doelen hiermee niet worden gehaald. Dierenbescherming vindt dat weidegang geen vrije ondernemerskeuze zou moeten zijn.

Kamerleden Henk van Gerven (SP), Fatma Koser Kaya (D66) en Rik Grashoff (GroenLinks) overleggen komende week wat ze verder met hun notitie over weidegang gaan doen.

Beheer
WP Admin