Veehouder merkt niets van prijsstijging vlees - Foto: Joris Telders RundveeNieuws

Veehouder merkt niets van prijsstijging vlees

Rundveehouders profiteren niet tot nauwelijks van de gestegen consumptieprijs van rundvlees. Sinds 2005 is de consumptieprijs met 27,6% gestegen, terwijl rundveehouders afgelopen april hooguit 9,2% meer kregen dan 11 jaar geleden.

De karkasprijs laat echter vanaf 2013 weer een daling zien. Dit meldt Vilt op basis van een onderzoek van de federale overheidsdienst (FOD) Economie.

Waar het verschil precies is terechtgekomen (detailhandel, slachthuis of uitsnijderij), is moeilijk te zeggen. Volgens de FOD zijn er geen specifieke gegevens over verkoopprijzen van rundvlees door slachterijen beschikbaar. Uit de beschikbare gegevens is niet af te leiden of nu de detailhandel of de tussenliggende schakels hun marge hebben vergroot. De detailhandel komt wel als meest rendabele schakel naar voren. Ondanks de prijsstijging blijft de rendabiliteit van de rundveehouderij onder druk staan. Dit resulteert in een daling van het aantal rundveehouders tussen 2000 en 2014 met 45% naar ruim 21.000.

Stijging in Nederland blijft achter

De stijging van de consumptieprijs doet zich niet alleen in België voor. In Frankrijk maakte de prijs een vergelijkbare stijging door, de prijsstijging in Duitsland is met 36,1% sterker en in Nederland blijft de stijging met 17,5% een stuk achter. Ook voor deze landen geldt dat de inkomsten van de rundveehouders de stijgingen maar beperkt volgen.

Beheer
WP Admin