Van Dam blijft bij verbod op koudmerken - Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Van Dam blijft bij voorgenomen verbod op koudmerken

Staatssecretaris Martijn van Dam houdt voet bij stuk als het gaat om het verbod op het koudmerken van runderen. Dat blijkt uit zijn antwoorden op Kamervragen van de VVD hierover.

Van Dam wil het koudmerken van runderen verbieden. VVD’er Helma Lodders wil de methode om koeien te herkennen behouden, omdat ze bijdragen aan de herkenbaarheid van koeien op grote afstand, zoals in het weiland, of bij bepaalde melksystemen. Ze vreest dat de diergezondheid en het dierenwelzijn in het geding komen als de methode niet langer is toegestaan.

Voldoende, diervriendelijkere alternatieven

Van Dam wil af van de methode omdat er volgens hem voldoende – meer diervriendelijke – alternatieven zijn. Hij wijst erop dat de methode van koudmerken nog wel is toegestaan zolang het ontwerpbesluit wijziging Besluit houders van dieren en Besluit diergeneeskundigen niet is werking is getreden. Het voorstel wordt – na goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer van kracht op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Ongeveer 10% van de melkveebedrijven past koudmerken toe om de dieren te herkennen. Bij koudmerken wordt een koe door middel van vriesbranden van een nummer voorzien.

Beheer
WP Admin