Rundveehouderij

Nieuws

Top 20 verwerkers goed voor kwart melkproductie

Ruim 25% van de wereldmelkproductie wordt verzorgd door 20 grote zuivelondernemingen. Feiten en cijfers, afkomstig van het International Farm Comparison Network.

De 20 grootste zuivelondernemingen zijn jaarlijks goed voor de verwerking van 25,4% van de melkproductie wereldwijd. Het gaat in melkequivalenten om 184,2 miljoen ton melk (bij 4% vet en 3,3% eiwit). Dat concludeert het International Farm Comparison Network (IFCN) in haar tweejaarlijkse overzicht.

Dairy Farmers of America blijft aanvoerder

De top 3 bleef afgelopen 2 jaar onveranderd. Dairy Farmers of America (DFA) is net als 2 jaar geleden aanvoerder van de lijst. De melkinname van deze zuivelgigant nam toe van 27,8 naar 28,1 miljoen ton. Op de plaatsen 2 en 3 staan Fonterra en Lactalis met een melkinname van respectievelijk 22,1 en 15,1 miljoen ton. De positie van FrieslandCampina, plek 6, bleef ongewijzigd ondanks een forse stijging van de melkinname van 10,3 naar 12,6 miljoen ton.

Arla

Ook het Duitse Müller (plek 14) en Arla zagen hun melkinname afgelopen jaren fors toenemen met respectievelijk 1,7 en 2 miljoen ton. Arla nam daarmee de vierde plek van het Zwitserse Nestlé over. Ook het Duitse DMK steeg, met de overname van DOC Kaas, 2 plaatsen op de lijst. Opvallende 2 nieuwkomers in de top 20 zijn Agropur en Schreiber Foods, beide actief op de Noord-Amerikaanse markt.

Aziaten in opmars op de melkmarkt

Opvallend is ook de opmars van Aziatische spelers. Het Indiase Amul en de Chinese zuivelondernemingen Yili en Mengiu zijn samen goed voor 19,1 miljoen ton melk, bijna 10 procent van de totale inname van de zuivelondernemingen in de top 20.

Of registreer je om te kunnen reageren.