Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Sodiaal keert 3,5 cent aan nabetaling uit

Sodiaal, de grootste zuivelcoöperatie van Frankrijk, betaalt de leden in totaal 3,5 cent per 1.000 liter na. Daarvan is wel 1 cent in de vorm van een kapitaalbijdrage.

De nabetaling komt ondanks het feit dat Sodiaal vorig jaar flink last heeft gehad van de crisis op de internationale zuivelmarkten. Het bedrijf zag de omzet dalen van €5,4 miljard in 2014 naar rond de €5 miljard vorig jaar. Van die omzet komt inmiddels een kwart uit het buitenland, inclusief 10% van buiten de EU. "We hebben last gehad van effecten die we niet zelf in de hand hadden; het einde van de quota, de overproductie die tot een val in de melkprijzen heeft geleid en handhaving van het Russische embargo", meldde de coöperatie tijdens de algemene vergadering.

Winst alsnog hoger dan vorig jaar

Ondanks die problemen lag de winst met €118 miljoen €25 miljoen hoger dan in het voorafgaande jaar. Ook kon Sodiaal de schuldenlast verder terugdringen. "Vier van onze activiteiten deden het goed, alleen kaas werd afgestraft door de sterke afhankelijkheid van de Duitse markt." Om minder last te hebben van de wisselvalligheid van de markten, gaat Sodiaal zich nog meer dan tot nu toe richten op producten met herkomsterkenning (AOP) en op biologische melk, een segment dat ook in Frankrijk een snelle groei doormaakt.

Eén reactie

  • b_wiefferink1

    lijkt me zo weinig dat ik denk dat er een fout in de tekst staat

Of registreer je om te kunnen reageren.