Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Shredlage: hogere voeropname, meer melk

Recente studies in de Verenigde Staten wijzen opnieuw op een hogere melkproductie per koe als snijmais niet gehakseld wordt op circa 19 millimeter maar op 26 millimeter met de shredlagetechniek, een nieuwe hakselmethode.

Dat zei Ross Dale, manager van Shredlage LLC, tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Schothorst Feed Research en Kamps De Wild. De term shredlage wordt gebruikt als merknaam voor het voer. Claas is de enige fabrikant die de techniek in huis heeft om Shredlage te maken.

De studies wijzen op 1,1 kilo melk meer, gemeten in 8 tot 14 weken na afkalven, tijdens de productiepiek. In de studies is met hoge percentages mais in het rantsoen gewerkt. In Nederland en Duitsland komen zulke hoge percentages in de praktijk minder voor. Ook wordt hier korter gehakseld dan boeren in de VS gewend zijn.

Duits voedingsonderzoek

Reden voor Haus Riswick, een onderzoeksinstituut in Kleef (Duitsland), om een voedingsonderzoek uit te voeren. Dit onderzoek is onlangs afgerond. De resultaten over de melkproductie komen waarschijnlijk in september naar buiten.

Koeien vreten Shredlage-mais graag

Onderzoeker Klaus Hünting kan al wel meedelen dat Shredlage-mais smakelijk is en goed wordt opgenomen. Er is niet meer sprake van selectie vergeleken met 7 millimeter gehakselde mais.

Iets meer risico op broei in kuil

Omdat het materiaal grof is, kan dat risico's opleveren qua bewaring. De dichtheden in de Shredlage-kuil zijn onderin en in het midden vergelijkbaar met gewone snijmais, maar de toplaag is minder dicht. Op het proefbedrijf waren er geen problemen met broei, maar door de lagere dichtheid is het risico op broei wel groter. De voersnelheid moet daarom maar liefst 2,5 meter in de zomer zijn. Het advies van Hünting is de laatste paar vrachten voor de toplaag dan maar 'gewoon kort' te hakselen.

Hogere voeropname, meer melk

Het voordeel van Shredlage zit volgens Dale in de wijze waarop de plant wordt bewerkt. De langere delen geven meer structuurwaarde, waardoor stro of andere laag energetische structuurbiedende voedermiddelen uit het rantsoen kunnen worden geweerd. Dat geeft ook een hogere voeropname met meer melk als gevolg. De voerefficiëntie verandert er echter niet door.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Dit onderzoek heeft geen betekenis voor Nederland omdat hier mais gecombineerd wordt met kuilgras.

 • Farmer4life2

  @Bennie
  Misschien iets minder belangrijk. Maar hoeveel collega's voegen extra structuur toe aan het rantsoen?
  Ik denk juist dat dit een toevoeging is op het rantsoen.

  Weidegang combineren met maïs is perfect, vooral als het de pens extra aan het werk zet

Of registreer je om te kunnen reageren.