Rundveehouderij

Nieuws 2340 x bekeken

Ook in VS heeft biologische melkveehouderij de wind mee

De biologische melkveesector in de Verenigde Staten heeft de wind ook mee, net als in de EU. In 2014 werden er ruim 2.250 biologische melkveebedrijven geteld. Dat is ruim 400 meer dan in 2009.

Het is mede de reden waarom een grote voedingsmiddelengigant als General Mills onlangs een samenwerking aanging met Organic Valley, de grootste coöperatie in de biologische landbouw.

De groei van de biologische zuivel is natuurlijk vooral vraaggedreven. Consumenten grijpen steeds vaker naar het product en de prijzen lopen dus op. Melkveehouders profiteerden daarvan. Al daalt de melkprijs nu een klein beetje, in het voorbije jaar was de biologische melkprijs in de VS gemiddeld 75 tot ruim 100% hoger dan de gangbare melkprijs.

Dit blijkt uit voorlopige gegevens van de USDA.

Ups en downs biologische sector

Het aantal biologische melkveebedrijven bedraagt volgens de laatst beschikbare gegevens 2.254 stuks. Dat is fors meer dan het aantal van 1.823 dat in 2011 werd geteld. Maar ten opzichte van de ruim 2.000 die in 2008 werden geteld, is het een minder indrukwekkende groei. De biologische sector in de Verenigde Staten heeft ook zijn ups en downs meegemaakt. De melkproductie steeg van 950 miljoen kilo in 2011 naar 1 miljard kilo in 2013. Nu bedraagt die tussen de 1,2 en 1,3 miljard kilo.

De omzet in de biologische melkveehouderij bedroeg vorig jaar zo'n €940 miljoen. De waarde van de consumentenverkopen bij de biologische zuivel was een veelvoud daarvan. Die bedroeg bijna €5,4 miljoen. De meeste bio-melkveebedrijven zijn te vinden in het noordoosten van de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.