<em>Foto: Bert Jansen</em> RundveeNieuws

Melkveehouders ontvangen dit najaar overzicht fosfaatrechten

Dit najaar ontvangen alle melkveehouders van RVO.nl een overzicht met het aantal toegekende fosfaatrechten. Het wetsvoorstel fosfaatrechten ligt voor advies bij de Raad van State. Na het zomerreces wordt het behandeld door de Tweede Kamer, tegelijk met het wetsvoorstel Grondgebonden groei.

LTO laat weten dat melkveehouders dit najaar geïnformeerd worden door RVO.nl over het aantal rechten dat zij toegekend krijgen. Iedere melkveehouder ontvangt een overzicht van het aantal kilo’s fosfaat dat hun veestapel produceerde op 2 juli 2015. Op basis van die productie berekent RVO.nl het aantal fosfaatrechten per individuele melkveehouder. Een fosfaatrecht is een kilo fosfaat. De knelgevallenregeling is er naar verluid uitsluitend voor melkveehouders die te kampen hebben gehad met ziekte van vee of gezin.

Per 1 januari 2017

Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat het wetsvoorstel voor het fosfaatrechtenstelsel een dezer dagen naar de Raad van State zal gaan voor advies. Daarbij wordt om een spoedadvies gevraagd. Het wetsvoorstel is al voor de eerste keer door de ministerraad geweest. Als het advies van de Raad van State er is, zal het voorstel opnieuw naar de ministerraad gaan, waarna het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd voor behandeling. Dan zal het wetsvoorstel ook openbaar worden. De verwachting is dat dit aan het eind van de zomer gebeurt.

Tegelijk met wet Grondgebonden groei

Van Dam wil zowel de wet Grondgebonden groei als het Fosfaatrechtenstelsel per 1 januari 2017 van kracht laten worden. Het is volgens Van Dam in het belang van die ondernemers die gebaat zijn bij de in het wetsvoorstel Grondgebonden groei melkveehouderij opgenomen knelgevallenvoorziening om het voorstel per 1 januari 2017 in werking te laten treden. Daarnaast heeft het ministerie een toezegging gedaan om de grondgebondenheid die nu nog in een AMvB is geregeld spoedig in een wet te regelen.

Inwerkingtreding van het fosfaatrechtenstelsel per 2017 is van belang voor behoud van de huidige derogatie, aldus Van Dam.

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier.

Beheer
WP Admin