Rundveehouderij

Nieuws

Arla voorziet aanzienlijk lagere melkaanvoer dan verwacht

Arla verlaagt haar prognose voor melkaanvoer dit jaar, zo blijkt uit een mededeling aan de leveranciers. Het zuivelconcern voorziet dit jaar nog een aanvoergroei van 0,9 procent ten opzichte van 2015.

Aan het begin van dit jaar voorzag Arla nog een hoger groeitempo. Het ging toen uit van 4% productiegroei. De zuivelreus is de tweede grote onderneming die een afnemende melkvloed voorziet. Enkele weken geleden meldde DMK al een iets gematigder productie.

Koud voorjaar en lage prijs remmen productie

Volgens Arla bestaat er geen twijfel over de vraag of de lage melkprijs meespeelt. Hierdoor remmen leveranciers de productie af. Daarnaast speelt het koude voorjaar een rol. Ook als gevolg daarvan werd minder melk aangevoerd dan verwacht. Per regio zijn er wel verschillen: in Duitsland en de Benelux ziet Arla nog een groei van 2,7% en in Denemarken van 2%. In Groot-Brittannië en Zweden slinkt de productie, met achtereenvolgens 0,8% en 3,1%.

Koeien zijn er nog

Voor Groot-Brittannië speelt tevens mee dat het concern een aantal contracten met leveranciers heeft opgezegd. Directeur melkaanvoer Thomas Carstensen gelooft echter niet dat de leveranciers hun stapel wezenlijk hebben afgebouwd. "Onze inschatting is dat de koeien er nog steeds staan. Dat betekent dat de melkproductie weer toeneemt als de melkprijs aantrekt en een beter evenwicht ontstaat tussen kosten en opbrengst."

Brussel verwacht 1,4% groei

Ook Brussel ziet een lagere groei. De prognose van de Europese Commissie voor de hele EU is dat de melkproductie ten opzichte van vorig jaar toch nog met 1,4% toeneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.