Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Meer melkveehouders komen in problemen

ABN Amro verwacht dat de komende maanden meer melkveehouders financieel in de problemen komen. Momenteel heeft ABN Amro voor zo'n 20% van de melkveehouders die het financiert maatregelen, zoals uitstel van aflossingen en rente, genomen.

Het percentage zal volgens Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro, vermoedelijk onder druk van de lage melkprijs verder toenemen. Rabobank-directeur Ruud Huirne zei eerder dat zo'n 30% van de melkveehouders die Rabo financiert liquiditeitsproblemen heeft, waarvan een deel ook onder verscherpt toezicht van de bank staat.

Tweespalt door fosfaatrechten

Volgens Berntsen heerst over de introductie van fosfaatrechten tweespalt in de sector. Zelf denkt hij dat fosfaatrechten goed zijn voor het imago van de melkveehouderij, maar slecht voor de concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland.

Bedrijven zullen hun bedrijf door de introductie van fosfaatrechten in kleinere stapjes ontwikkelen. "Het zal lijken op het quotumtijdperk." Berntsen zegt te vrezen dat er weinig ruimte zal zijn voor het geven van fosfaatrechten aan 'knelgevallen'.

Vooruitzicht langere termijn gunstig

Volgens Berntsen zijn de vooruitzichten over de middellange tot lange termijn voor de sector goed. De consumptie van zuivel en andere producten met dierlijke eiwitten neemt toe. ABN Amro verwacht wel dat de importgroei in de komende jaren minder uit China afkomstig zal zijn, en meer uit bijvoorbeeld andere Aziatische landen.

Leren van akkerbouwer en kalverhouder

Volgens Berntsen kunnen melkveehouders in het algemeen leren van de wijze waarop akkerbouwers risico's managen, terwijl de kalverhouderij laat zien hoe regie te voeren over kwaliteit en volume. Berntsen deed de uitspraken tijdens een bijeenkomst over de jaarlijkse 'Visie op Sectoren' die de bank publiceert. Berntsen is hoofdverantwoordelijk voor de financiering van agrarische bedrijven, maar houdt zich ook specifiek met de melkveehouderij bezig.

Laatste reacties

 • hooghoes

  Boeren die niet meer kunnen aflossen zijn in feite falliet , omdat ze niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen .

 • farmerbn

  Nee, niet aflossen is negatief sparen. Is niks mis mee maar het moet geen jaren duren.

 • Tuig

  Uitstel van rente? Dacht dat dat niet kon.

 • Farmer4life2

  Er zijn bedrijven die jarenlang verlies draaien..... die overleven het ook.

 • Koen Franken

  @tuig . Denk inderdaad dat je daar gelijk in hebt . Aflossing stopzetten wel maar stopzetten van de rente niet .

 • mooi wark

  @tuig voor ons als melkveehouders wordt altijd wel weer een uitzondering bedacht, we hebben toch altijd een streepje voor.

  ze laten anderen wel bloeden

 • teunisenwilly1

  Er zijn er veel die zich zelf in de nesten gewerkt hebben van de winter is er veel te veel krachtvoer verkocht om de productie maar op te jagen en als je dat niet deed werd je uit raar aan gekeken. En vorige juni heel veel vee aan gekocht voor een hoog fosfaat recht allemaal op advies van LTO en advieseurs . Bij grond gebonden bedrijven is voor hen niets te verdienen. Die houden die opvreters als het kan buiten de deur.
  Ik heb ook veel LTO bestuurders gezien waar het bedrijf niet is voortgezet. En dan Romijn schrijven wij gaan de melkproductie niet in krimpen. Dat zij die van fosfaat recht ook op zo iemand kun je niet op aan. schrap eerst maar eens dat verhaal van die voer bewerken van minder fosfaat. dan word daar althans niet meer uit gebreid met productie van melk en mest. Maar Romijn werkt aan meer problemen is die van huis.

 • IkBenBoerHarms

  Risicomanagement ??!!
  Regie over kwaliteit en volume ??!!
  Zo maar iets roepen, maar vul dit dan eens inhoudelijk in voor een individuele melkveehouder, mijnheer Berntsen ??!! Hoe ga ik dat morgen toepassen op mijn eigen melkveebedrijf ??!!

 • agratax(1)

  @IkBenBoerHarms. Is de veehouder nog wel een zelfstandig ondernemer? Hij is verplicht zijn melk te leveren aan -zijn- fabriek tegen de prijs die de fabriek bepaalt. Ik kan me voorstellen, dat de fabriek de melk, waarvan ze de producten tegen een goede prijs kan afzetten afneemt en de rest tegen een dagwaarde (positief of negatief) misschien ophaalt. Op deze wijze is de boer de regie kwijt, maar zijn fabriek betaalt kostendekkend uit en de pakhuizen blijven leeg, geen producten die nog jaren boven de markt hangen met alle negatieve gevolgen van dien. De meeste melk wordt cooperatief verwerkt en de boeren maar roepen dat ze geen invloed op hun eigen produictie kunnen uitoefenen. Ze willen niet!!!

 • Farmer4life2

  Als je RFC neemt als voorbeeld.
  De boer krijgt 25€ per 100 kilo.
  De verwaarding is circa 95-110 euro per 100 kilo.
  (Over 2014-2016)

  Wat betekent dat RFC circa 60 euro per 100 kilo aan kosten heeft.
  Het privé inkomen bij de boeren is bedroevend laag.
  Maar bij de fabriek is alles netjes betaald.

 • Mfb

  Dat moet ook Farmer4life2, anders gaat de fabriek failliet en dat is nog altijd erger dan een melkprijs van 25 cent krijgen en later nog een prestatietoeslag (als dat gaat lukken)

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.