Rundveehouderij

Nieuws 1836 x bekeken

Meer melkpoeder in interventie dan in 2009

De Europese Unie heeft momenteel meer mageremelkpoeder in interventie dan in het eerdere crisisjaar 2009.

Dit blijkt uit gegevens van de Europese Commissie.

In 2009 werd in totaal 256.000 ton mageremelkpoeder ingekocht plus 76.000 ton boter. In totaal goed voor een uitgave van €600 miljoen. Op dit ogenblik heeft de Europese Commissie ruim 300.000 ton mageremelkpoeder in opslag. Goed voor ruim een half miljard euro inkoopwaarde.

Nieuwe inkoop begonnen

Begin deze week ging het nog om dik 296.000 ton, maar op 30 juni is weer een nieuwe inkoop begonnen. Boter zit ditmaal niet in de interventie, want hiervan is de prijs relatief goed overeind gebleven. Dit komt door zowel een vlot door lopende export als door een hogere consumptie. Consumenten zijn vanwege veranderde voedingsinzichten minder bang voor melkvet dan voorheen.

Ook opslag bij handel

Naar schatting van de Europese koepelorganisatie voor de zuivelindustrie, EDA, zit er bij zuivelbedrijven en handelaren ook nog eens 100.000 tot 150.000 ton in opslag. Dit zijn nog niet alle voorraden, want er zit ook nog eens een dikke 170.000 ton boter, melkpoeder en kaas in zogenoemde 'particuliere opslag'. Dat is opslag voor een vaste periode, met subsidie van de Europese Commissie. Het product blijft echter eigendom van het bedrijf.

In 2010 kon de Europese Commissie de aangekochte voorraden van het jaar ervoor met mooie winst verkopen. Zuivelbedrijven hoopten bij het begin van deze crisis zelf product te bewaren en de winst op te strijken. De meeste hebben daar toch niet de reserves voor.

Brussel nog 50.000 ton van nieuwe interventieplafond af
De Europese Commissie kan nog ongeveer 50.000 ton mageremelkpoeder in interventie nemen totdat het nieuwe plafond van 350.000 ton is bereikt. Dit blijkt uit gegevens van het Milk Market Observatory (MMO).
Tot nu toe is zo'n 300.000 ton mageremelkpoeder ingekocht, goed voor een uitgave van ruim €0,5 miljard.
De Commissie hoopt dat de aanmeldingen voor interventie langzaamaan teruglopen nu ook de melkaanvoer in grote delen van de EU terugloopt en de zuivelprijzen stijgen.
Qua geld is in 2009 meer uitgegeven aan interventie-opkopen; ditmaal is echter al een kleine 50.000 ton meer mageremelkpoeder opgekocht dan destijds, maar geen boter.

 

Lees ook: Spotmelkprijs weer boven fabrieksprijs.

<em>Foto: Ron Jansen</em>
Foto: Ron Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.