Louis Bolk Instituut: weidegang niet verplichten - Foto: Matthijs Verhagen RundveeNieuws

Louis Bolk Instituut: weidegang niet verplichten

Het Louis Bolk Instituut adviseert om weidegang voor melkvee niet wettelijk te verplichten. Dat blijkt uit de inbreng van het instituut bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over weidegang.

Volgens het instituut hebben de sector-initiatieven ervoor gezorgd dat weidegang bij de boer hoog op de agenda staat en dat het een positief issue is geworden in een relatie met de consument en de maatschappij, en steeds meer wordt geassocieerd met vakmanschap. “Deze zaken dragen bij aan de intrinsieke motivatie van de melkveehouder om zijn koeien te weiden”, aldus het instituut.

Weidegang bij verplichting ‘een regel’ van bovenaf

Wanneer weidegang wordt verplicht, dreigt het losgekoppeld te worden van het verbeteren van de kwaliteit van het melkveehouderijsysteem. De veehouder zal zich geconfronteerd zien met ‘een regel’ die van bovenaf wordt opgelegd in plaats van dat hij maatregelen neemt in relatie met de consument en de maatschappij. Het Louis Bolk Instituut vindt het daarom beter om de huidige initiatieven en de daarin opgebouwde kennis en de intrinsieke motivatie van veehouders voor weidegang te gebruiken én te versterken dan om weidegang te verplichten.

Beter om doelstellingen vast te stellen

Het instituut vindt het beter om met de melkveesector doelstellingen vast te stellen voor weidegang van het aantal koeien, de intensiteit en het tijdspad. In plaats van verplichte weidegang zou de overheid kunnen ondersteunen op de volgende punten die tot een vergelijkbare verduurzaming en vergroting van dierenwelzijn leidt en die resulteert in meer draagvlak en samenwerking in de sector.De Tweede Kamer houdt woensdag een hoorzitting over weidegang.

Beheer
WP Admin