Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Koeien koelen belangrijker dan hoeveelheid water

Koeien besproeien werkt tegen hittestress, zo blijkt uit onderzoek. De hoeveelheid daarbij gebruikt water is van ondergeschikt belang.

Koeien besproeien met water is een effectief middel om hittestress bij koeien te voorkomen of te beperken. De hoeveelheid water die dan gebruikt wordt, is minder van invloed. Dat blijkt uit een in het wetenschappelijke blad Journal of Science gepubliceerd onderzoek van Jennifer Chen, Karin Schütz en Cassandra Tucker, verbonden aan de University of California.

In de proef is een controlegroep, die niet met water besproeid werd, vergeleken met groepen koeien die besproeid werden met water aan het voerhek, waarbij de opbrengst van de sproeiers 1,3 dan wel 4,9 liter per minuut is. De sproeiers stonden steeds 3 minuten aan en 9 minuten uit, over 24 uur.

Bij besproeien ander voerhekgedrag koeien

De koeien waren gemiddeld 5,8 uur aan het voerhek ongeacht de behandeling. Daar waar de koeien besproeid werden, waren de bezoeken aan het voerhek 23 tot 27% langer, maar de bezoekfrequentie daalde met 14 tot 16%. De onderzoekers vermoeden dat de koeien minder vaak komen om niet vanuit een droge situatie het water in te lopen. de sproeiers te hoeven lopen. Als ze toch al door gesproeid water moesten lopen, deden de koeien hun kop naar beneden. Toch was het water geen belemmering in het algemeen om naar het voerhek te komen.

Als ze toch al door gesproeid water moesten lopen, deden de koeien hun kop naar beneden. Toch was het water geen belemmering in het algemeen om naar het voerhek te komen.

Koeien besproeien werkt goed tegen hittestress. De hoeveelheid water is daarbij van ondergeschikt belang, zo blijkt uit een Amerikaanse wetenschappelijke studie. Foto: Josette Alkema
Koeien besproeien werkt goed tegen hittestress. De hoeveelheid water is daarbij van ondergeschikt belang, zo blijkt uit een Amerikaanse wetenschappelijke studie. Foto: Josette Alkema

Lagere lichaamstemperatuur koeien bij besproeien

Koeien staan aan het voerhek met sproeiers gemiddeld 20 minuten per dag langer per graad Celsius temperatuurtoename.

De koeien die besproeid werden hadden in de meetperioden tussen 13:00 en 15:00 en 17:00 tot 20:00 uur gemiddeld 0,3 tot 0,7 graden lagere lichaamstemperatuur. De gemiddelde productie was 3,3 tot 3,7 kilo melk per dag hoger dan de dieren die hittestress ervaren.

Efficiënt watergebruik

De gevonden verschillen in waarden zijn vooral gekoppeld aan al dan niet besproeien. Het verschil in debiet van 1,3 of 4,9 liter per minuut werd niet teruggevonden in de waarden. Om efficiënt met water om te gaan geeft gebruik van sproeiers met 1,3 liter per minuut 73 procent minder waterverbruik met vergelijkbaar effect op de koeien.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Mijn buurman heeft ook een keer zijn koeien besproeid omdat een verkoper aanbood om gratis een installatie aan te brengen. In de restvloeistof zat echter een gemene bacterie van een voorgaand bedrijf. Binnen een week hoestten alle koeien en was de melkgift gehalveerd. Langere tijd minder melk in de tank.

 • koeboertje

  Het lijkt me niet goed als je op een warme en in nederland benauwde dag de relatieve luchtvochtigheid met sproeien gaat verhogen richting de 100 % er wordt dan een perfekte situatie gemaakt om kiemen te laten ontwikkellen,en het wordt nog benauwder.
  En waarom accepteren we niet gewoon een paar liter minder melk ,het is tegen de natuur in als we de koe 100% willen laten produceren met warmte , zelf doet ieder normaal mens toch ook een stapje terug met hitte.

 • Bennie Stevelink

  Ik ben het met @koeboertje eens dat we de uitslag van dit onderzoek in Californië niet zomaar kunnen overnemen naar Nederland. In Californië heeft men doorgaans droge lucht in tegenstelling met de vochtige lucht in Nederland.
  Om dezelfde reden blijken compoststallen in Californië of Israël wel goed te functioneren en in Nederland niet.

 • vofnagel

  Besproeien kan wel gebruik dan de fijnste vernevelaar.
  Die wordt veelal gebruikt in de rozen zodat Ze geen vlekken achterlaten.
  Koelt de lucht wel flink van af maar bijna geen last van de waterdamp

 • williamklijn@hotmail.com

  Asbest van het dak af en geïsoleerd e panelen er weer op lijkt me een stuk beter .

 • vink

 • vincent.blokhuis

  @ Williamklijn: geïsoleerde panelen erop kan maar dan heb je een dak wat 2x zo duur is. Bovendien: als de warmte eenmaal binnen is (en die komt toch binnen) houdt die isolatie juist de warmte binnen. Conclusie: je moet ventileren, niet isoleren. Denk maar aan thuis als het warm is, wat doe je dan? Juist raam open.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.