Rundveehouderij

Nieuws 10119 x bekeken 5 reacties

ING: melkprijs naar 30 cent

De melkprijs stijgt naar 30 cent per kilo aan het einde van het jaar. Dat verwacht ING Economisch Bureau.

De melkprijs blijft daarmee 12% onder het langjarig gemiddelde van 34,5 cent en 10% onder het niveau van vorig jaar, aldus sectormanager Cor Bruns. Voor de meeste andere sectoren dan de melkveehouderij verwacht ING een matig tot gemiddeld jaar.

De raming betreft de melkprijs inclusief toeslagen en een gemiddelde voor alle zuivelaars. De bank denkt dat in juni een dieptepunt wordt bereikt, waarna de melkprijs weer zal gaan stijgen. Het herstel is vooral gevolg van een langzaam aantrekkende buitenlandse vraag vanuit het buitenland.

Prijs geen reden liquiditeitsproblemen

Een matig niveau, aldus de bank, maar een melkveebedrijf zonder aanvullende problemen zou hier door niet in liquiditeitsproblemen hoeven raken. Eerder meldden Rabobank en ABN Amro respectievelijk dat 30% en 20% van de melkveehouders liquiditeitsproblemen heeft.

Fosfaatzorgen beperkt

ING verwacht dat de gevolgen van fosfaatwetgeving beperkt blijven. Omdat de peildatum voor het aantal dieren 2 juli is, moet het aantal koeien 4% tot 8% dalen om binnen het fosfaatplafond te blijven. Daarbij gaat ING uit van weinig knelgevallen en een vlot lopende rechtenhandel in 2017. Voor het gros van de bedrijven kan door efficiënter voer- en jongveebeleid het oude productieniveau overeind blijven.

Brexit kan export remmen

ING verwacht voor de totale landbouw een productiegroei van 1%, waarbij de export trekker is. De exportgroei kan wel worden afgeremd wanneer de Britten op 23 juni bij referendum besluiten de EU te verlaten. Hierdoor kan het pond instorten en voor veel agrarische sectoren, met name AGF en vlees, is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke exportbestemming.

Gemiddeld jaar voor varkenshouders

Uiteindelijk zal voor de meeste sectoren sprake zijn van een matig tot gemiddeld jaar, denkt ING. Na een slecht 2015 kan de varkenshouderij rekenen op een gemiddeld jaar, wat nog steeds een betrekkelijk laag inkomen betekent. Toch denkt ING dat bedrijven mogelijk wat meer kunnen reserveren nu een aantal verplichte investeringen achter de rug zijn, of investeren in rendementsverbetering.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Dat de vraag naar melk er is op de wereldmarkt is duidelijk. Maar de Ing weet niet of de vrag wel draagkrachtig genoeg is om de melkprijs op een kostendekkend niveau te krijgen.

 • farmer135

  Er zijn nog teveel voorraden die weggewerkt moeten worden. Dus 30 cent zal het zomaar niet worden.

 • Farmer4life2

  Zelfde jaar als 2010 :-)

 • Peerke1

  Wanneer kan de ING bij ons de melk op komen halen.

 • koestal

  Dat is te weinig,dat gaat boeren de das om doen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.