Rundveehouderij

Nieuws 5820 x bekeken 2 reacties

IFCN: zuivelmarkt zit weer in de lift

Het International Farm Comarison Network (IFCN) verwacht dit jaar een lichte toename van de wereldwijde vraag naar zuivel van 2% ten opzichte van 2015.

Dit is wel minder dan het langjarig gemiddelde van 2,4% over de laatste vijf jaar. Daar staat volgens de 70 IFCN-zuivelmarktexperts tegenover dat het zuivelvraag in de tweede helft van het jaar duidelijk aantrekt en groter wordt dan het aanbod.

De deskundigen uit 40 landen komen na analyse van de zuivelmarkt tot de conclusie dat het melkaanbod wereldwijd in 2016 met 1,5% stijgt ten opzichte van 2015. Daarmee blijft de productiegroei achter bij de 1,8% in 2015 en 3,2% in 2014. De afgelopen twee jaar lag de melkproductie boven de vraag, waardoor er onder andere via interventie voorraden zijn opgebouwd.

'Effect op melkprijzen hangt af van interventievoorraden'

Wanneer de toenemende vraag een positief effect op de melkprijzen krijgt, hangt volgens IFCN-directeur Torsten Hemmen voornamelijk af van de interventievoorraden. Worden de voorraden niet direct bij een aantrekkende markt verhandeld, dan krijgt de melkprijs de ruimte zich naar het eind van dit jaar toe wat te herstellen. Maar ook bij een sneller leeghalen van de opslag is volgens Hemmen een verhoging van de melkprijs mogelijk, zij het met een beperktere stijging.

Volgens het IFCN liggen de marges op melkveebedrijven over de afgelopen 14 maanden wereldwijd meer dan 10% onder het langjarig gemiddelde.

Laatste reacties

  • eg wel

    @ Anne Marie<
    dat het zuivelaanbod in de tweede helft van het jaar duidelijk aantrekt en groter wordt dan het aanbod.
    Ik hoop dat je de zuivelvraag bedoeld. :)

  • eg wel

    geen dank, graag gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.