Rundveehouderij

Nieuws 4323 x bekeken 3 reacties

Hooibrand vaakst in balen van 400 tot 500 kilo

Hooibranden ontstaan het vaakst in grote geperste balen van 400 tot 500 kilo. Dat stelt Cees de Vink van Interpolis.

Controleurs van de verzekeraar bezoeken dit jaar ruim 3.600 agrarische bedrijven om de temperatuur in hooi- en stro-opslag te meten. Hooibroei leidt tot verlies van voedingswaarde en mogelijk, voor de verzekeraar niet onbelangrijk, ook tot brand. De verzekeraar wijst op het belang van ventilatiegangen bij het stapelen van balen.

Hooibroeicontroleur

Boeren die verzekerd zijn bij Interpolis kunnen gratis een beroep doen op de hooibroeicontroleur. Met een thermometer aan een 4 meter lange flexibele lans meet hij de temperatuur in de kern van de opslag. Meet de controleur een temperatuur van 50 graden of meer, dan kiest hij voor dagelijkse controle en krijgt de boer tips hoe hij de warmte kan laten ontsnappen. Blijft de temperatuur oplopen en komt het in de buurt van 90 graden, dan vraagt de controleur assistentie aan de brandweer. Boven de 90 graden is het noodzakelijk om het hooi uit de opslag te halen.

In 2015 kwam het 34 keer voor dat een controleer besloot tot ingrijpen.

Laatste reacties

 • Barneveldsei

  Heeft de brandweer een balenklem?
  Dacht eerder aan de loonwerker met verreiker!
  Zie de brandweer mannen al aan een baal van 500 kg trekken.

 • agro1

  zorg, dat er in de kern geen zuurstof bij kan, geen zuurstof, geen brand. voed de wereld en verhonger.

 • farmerbn

  Dus gewoon een plastic zeil erover en leegzuigen met de gierton? Heeft die glasheldere man straks geen baan meer!

Of registreer je om te kunnen reageren.