Fonterra importeert minder lactose dankzij betere filtratie. - Foto: ANP RundveeNieuws

Fonterra importeert minder lactose dankzij betere filtratie

De Nieuw-Zeelandse zuivelreus Fonterra hoeft dankzij een verbeterd productieproces en een investering van slechts €5 miljoen, ruim de helft minder lactose te importeren.

In plaats van jaarlijks 25.000 ton is nu nog maar 11.000 of 12.000 ton importlactose nodig.

Fonterra gebruikt de lactose om volle melkpoeder mee te standaardiseren, zodat dit product een vast gehalte aan vet en vooral eiwit heeft. De lactose wordt aangekocht in de Verenigde Staten en Europa. Volle Melkpoeder is het voornaamste exportproduct van de Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie. Afhankelijk van de behoefte en de marktsituatie, gaat soms ook een deel van de lactose uit de Fonterra-fabriek in Heerenveen naar Nieuw-Zeeland.

Beheer
WP Admin