Rundveehouderij

Nieuws 2388 x bekeken 2 reacties

Extra kunstmest na veel neerslag

Hebt u gras geoogst en moet u nog strooien? Wacht daar dan even mee als er 25 millimeter regen wordt verwacht binnen 1-2 dagen, of binnen 10 dagen meer dan 50 millimeter. Zo luidt een advies.

Voor wie gras geoogst heeft en nog moet gaan strooien, is het advies om te wachten als binnen 1 à 2 dagen 25 millimeter neerslag wordt verwacht of binnen 10 dagen meer dan 50 millimeter neerslag wordt verwacht. Dat melden de leden van de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen.

Halve kunstmestgift bijstrooien na veel neerslag

Wie net na bemesten meer dan 50 mm neerslag heeft gehad, kan overwegen om de halve gift bij te strooien als het weer dat toelaat. Als in de week na strooien 25-50 mm neerslag is gevallen, is het advies om dan een derde van de gift bij te strooien. Of bijstrooien mogelijk is, wordt mede bepaald door de hoeveelheid stikstof die nog beschikbaar is voor de rest van het seizoen.

Zwavel ook gevoelig voor uitspoelen

Ook zwavel is gevoelig voor uitspoelen. Eventueel kan tot 1 juli tot maximaal 10 kilo zwavel per hectare gestrooid worden. Zwavelbemesting nog later in het seizoen uitvoeren is niet zinvol. De groeisnelheid van gras neemt dan af terwijl de zwavelvoorziening door mineralisatie vanuit de bodem toeneemt. Dan is voldoende zwavelvoorziening gewaarborgd.

Laatste reacties

  • alphons1

    waarom adviseren ze geen kunstmest die nie kan uit spoele. ok keus genoeg in.

  • alco1

    Dit lijkt meer een vooruitziende blik, want als het zo door gaat met de bemestingsnormen zal alle organische stof "opgevreten" worden en wordt het land net een zeef.

Of registreer je om te kunnen reageren.