Rundveehouderij

Nieuws

Bijna 300 gevallen blauwtong in Frankrijk

Bij het Franse ministerie van landbouw waren begin deze maand 286 gevallen van blauwtong serotype 8 gemeld. In meer dan 150 gevallen gaat het om de regio's Puy-de-Dôme en Allier, waar de ziekte eind september vorig jaar voor het eerst weer is opgedoken.

Vanwege de epidemie hebben veehouders in een groot deel van Frankrijk met beperkingen te maken.

Sinds de uitbraak heeft het ministerie een grootscheepse vaccinatiecampagne gelanceerd. Vaccineren is vrijwillig, waarbij de staat de vaccins gratis ter beschikking stelt. Het ministerie heeft daartoe vele miljoenen doses aangeschaft, waarvan de eerste al in oktober vorig jaar bij dierenartsen zijn afgeleverd. "De mobilisatie van de staat samen met andere overheids- en private instellingen, en met name ook van de dierenartsen en veehouders zelf, vormen een doorslaggevende factor in de strijd tegen blauwtong", concludeert het ministerie in een overzicht.

Beschermingszone bestrijkt groot deel van Frankrijk

Rond de besmette bedrijven is een beschermingszone ingesteld. Die heeft een straal van 150 kilometer en bestrijkt, gezien de verspreiding van de ziekte, een groot deel van Frankrijk. Binnen die zone bevinden zich 4,6 miljoen runderen, 700.000 schapen en lammeren en 160.000 geiten. Vooral de rundveehouders hebben veel last van de beperkende maatregelen die onder meer de export van kalveren en ander levend vee aanzienlijk belemmeren. Het ministerie voert waar nodig en mogelijk bilaterale gesprekken met de landen die veel Frans vee invoeren, om die handel zo snel mogelijk weer op gang te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.