Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Veehouderij VS stoot minder broeikasgas uit dan gedacht

De uitstoot van broeikasgassen door de Amerikaanse veehouderij is veel lager dan gesteld wordt. De uitstoot van melkvee bedraagt slechts 1,37% van de totale Amerikaanse uitstoot van broeikasgassen (GHG). De veehouderij als geheel draagt voor slechts 4,2% bij, en niet voor 18% tot 51% die activisten vaak aanhalen.

Dit concludeert Frank Mitloehner, specialist luchtkwaliteit aan de universiteit van California-Davis. Mitloehner wil met zijn onderzoek helderheid scheppen. "Deze cijfers steken scherp af bij 18% tot zelfs 51% die activisten vaak aanhalen", aldus de onderzoeker. De transportsector in de VS veroorzaakt 27% van alle GHG-emissies, de energieproducenten stoten 31% uit.

Spaarlamp effectiever dan vleesloze dag

Binnen de veehouderij levert de rundvleessector de grootste bijdrage: 2,2% van het totaal. De veelgehoorde kreet dat je beter een Hummer kunt rijden dan een hamburger eten, klopt volgens Mitloehner totaal niet. Ook vleesloze dagen zijn volgens hem beperkt effectief. Als iedereen in de VS wekelijks zo'n dag aanhield, daalt de totale GHG-uitstoot in de VS maar 0,6%. Als iedereen spaarlampen gebruikt, heeft dat dubbel zo veel effect."

Hoogproductieve dieren zijn efficiënt

De relatief lage uitstoot door de rundveehouderij komt door de efficiënte productie. Voor een Amerikaanse koe die ruim 10.000 kilo melk per jaar produceert, zijn in Mexico 2 koeien nodig. Dat resulteert in ongeveer een dubbele mest- en methaanproductie. In India zijn voor dezelfde hoeveelheid melk zelfs 9 koeien nodig.

De wereldvoedselorganisatie FAO ziet dit volgens Mitloehner ook en is daarom bezig met de ontwikkeling van een 'gouden standaard' voor het ecologisch verantwoord houden van dieren.

Laatste reacties

 • aitink

  Eindelijk wat positiefs.

 • alco1

  Het is nog veel erger.
  Bij de landbouw wordt gemakshalve vergeten dat voeding juist weer broeikas effecten opneemt, dus kringloop.
  De andere delfstoffen souperen.
  En jullie weten het toch? Duurzaam is het uitsparen van delfstoffen.
  Als biodiversiteit door verschraling moet komen dan zullen de longen van de wereld veranderen in woestijnen.
  Biodiversiteit kan men bereiken door natuur te onderhouden.
  Kijk maar eens in een bos waar veel bomen gerooid worden. Er komt een scala van planten soorten te staan.

 • veldzicht

  Onbegrijpelijk dat die milieuorganisaties al die onzin ongestraft de ether in kan slingeren en de politiek en de grote mensen massa dat klakkeloos aannemen.
  de boeren worden belazerd wat ze allemaal duizenden euro kost en sommige de kop.

 • vandenbrandcv1

  nu nog op laten nemen in de regeltjes van Brussel en NL

 • j.verstraten1

  De ene wetenschapper roept dit, de ander dat dus alle partijen van het spectrum kunnen zeggen dat de wetenschap achter ze staat. Levert dus allemaal niets op.

 • koestal

  mooi om te lezen of te horen,maar over de luchtvaart hoor je niets want die is heilig!

 • koestal

  Zullen ze in Europa nooit zeggen,hier zijn de landbouw en veeteelt de grote vervuilers en nooit het vliegverkeer en het autoverkeer .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.