Rundveehouderij

Nieuws 7590 x bekeken 2 reacties

Afdracht bedrijfstoeslag mogelijk onterecht

Gedeeltelijke afdracht van de bedrijfstoeslag door vleeskalverhouders aan integraties/contractgevers is mogelijk in strijd met de Europese regelgeving. Het kan zelfs zijn dat integraties al ontvangen toeslagen moeten terugbetalen.

Dit kan volgen uit een tussenarrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Voor een definitief antwoord is het wachten op een oordeel van het Europese Hof van Justitie. Daarvan heeft het Gerechtshof een uitspraak gevraagd.

Over deze kwestie is een zaak aangespannen door een Udense kalverhouder tegen Alpuro/Peters Farm (Van DrieGroep).

In een eerder vonnis in 2014 gaf de rechtbank Arnhem de integratie gelijk, omdat de bedrijfstoeslag een vast deel van de contractprijs zou zijn geworden. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekijkt de zaak breder en principiëler. Het kan erin meegaan dat bij de slachtpremie nog sprake kon zijn van een gedeelde ontvanger, omdat het een premie per dier was, waar ook de integratie belang bij had. De bedrijfstoeslag die in de plaats van de slachtpremie is gekomen, lijkt echter puur een zaak tussen de (Nederlandse) overheid en de kalverhouder, zo meent het gerechtshof. De bedrijfstoeslag is namelijk bedoeld om de kalverhouder te helpen aan een redelijk inkomen, zo wordt gesteld.

Toeslagen terugvorderen

Zou het Europese Hof van Justitie een uitspraak doen, zoals het gerechtshof lijkt te verwachten, dan kan het bedrijf over vijf jaar toeslagen terugvorderen. Als meerdere bedrijven dit doen (zij moeten dan wel actie ondernemen), kan het voor de integraties een kostbare zaak worden. Wel is dan te verwachten dat de integraties voortaan een lagere contractvergoeding uitkeren, of een lagere prijs voor de vette kalveren betalen als zij definitief in het ongelijk worden gesteld. De VanDrie Groep kent de uitspraak, maar denkt dat 'de wetgever rekening heeft gehouden met ieders belangen'.

Laatste reacties

  • Farmer4life2

    Ik hoop het. Smeerlappen, alles draait om winstmarge en winstoptimalisatie

  • A. de Koning

    je ben al jaren genaaid domme boeren waarom krijg je geld voor de contractgever denk eens na

Of registreer je om te kunnen reageren.