Melkprijs A-ware profiteert van herstellende kaasmarkt - Foto: Michel Zoeter RundveeNieuws

A-ware verhoogt melkprijs met €1,23

De A-ware Food Group verhoogt de melkprijs voor de maand juli met €1,23 per 100 kilo tot €24,11.

Dit is de prijs exclusief btw, bij 1,1 miljoen kilo en een maximale duurzaamheidstoeslag, zo blijkt uit een bericht aan de leveranciers. Bij een volume van 700.000 kilo per jaar komt de melkprijs uit op €23,54 per 100 kilo. Hiervan gaat nog 5 cent af voor Zuivel NL.

De maximale duurzaamheidstoeslag bedraagt €1 per 100 kilo. Bedrijven die aan weidegang doen en daarbij ook nog digitaal registreren, kunnen nog 75 cent per 100 kilo bij verdienen.

Eerste ‘eigen’ melkprijs A-ware

Genoemde melkprijs is de eerste volledig eigen melkprijs van A-ware. Tot nog toe was die gekoppeld aan de melkprijs van DOC Kaas/DMK. Daarvan maakt A-ware zich nu los.

A-ware gaat niet alleen over tot een prijsverhoging om afstand te nemen van de prijs van DOC Kaas/DMK, maar ook omdat de ontwikkeling op de kaasmarkt het toestaat, zo laat het desgevraagd weten.

Herstel kaasmarkt

De kaasmarkt is sinds medio april fors hersteld (foliekaas noteert ongeveer €2,40 per kilo op de spotmarkt), waardoor de kaasproductie ook weer beter rendeert dan melkpoeder en room. Dit is lange tijd niet het geval geweest.

Mogelijk werkt het herstel van de kaasmarkt ook door in de melkprijzen van andere producenten, zoals DOC/DMK. Bij FrieslandCampina is dit voor juli nog niet het geval, want dit bedrijf hield de garantieprijs gelijk.

Bij DOC/DMK zou een verhoging mogelijk zijn, maar bij DOC Kaas werken mogelijke verdiensten in de kaas niet meer zo direct door in de melkprijs als vóór de fusie met DMK. Op 1 juli zal blijken welke prijs DMK kan presenteren.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin