Rundveehouderij

Nieuws

Zwitsers mogen koe bij de hoorns vatten

De Zwitsers kunnen binnenkort in een referendum bepalen of koeien en geiten hun hoorns mogen houden. Het initiatief voor de volksraadpleging is genomen door een club (berg)boeren die zich nauw verbonden voelt met de natuur.

De 64-jarige voorman Armin Capaul zegt dat de werkelijkheid totaal verschilt van het ideaalplaatje van een vredig Alpenlandschap met grazige weiden en weldoorvoed, gelukzalig vee. Tegenwoordig worden bij negen van de tien Zwitserse kalfjes en geitjes de hoorns verwijderd om in de megastallen de kans op letsel te verkleinen.

"En daarmee beroof je de dieren van hun waardigheid", stelt Capaul. "Bovendien lijdt de kwaliteit van de melk en het vlees eronder." De boeren die uit respect voor de natuur besluiten af te zien van die 'gewei-amputatie' moeten daarvoor een financiële compensatie krijgen. De 120.000 benodigde handtekeningen voor het referendum zijn inmiddels binnen, heeft de overheid bevestigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.