Rundveehouderij

Nieuws 8150 x bekeken 10 reacties

Uitvalcijfers stierkalveren bij VanDrie Group voor alle veehouders

In navolging van het project 4BetterV biedt de VanDrie Group alle melkveehouders de mogelijkheid uitvalgegevens van door hen geleverde stierkalveren te ontvangen.

Het gaat om de aantallen kalveren die de kalverintegratie van een melkveebedrijf heeft ontvangen, hoeveel kalveren daarvan zijn uitgevallen en op welk moment in de mestperiode. Daarvoor moet een veehouder Alpuro Breeding het relatienummer verstrekken om de gegevens op te vragen. Dit kan via alpurobreeding.nl.

Vooral dat laatste gegeven geeft inzicht in de wijze waarop het kalf in de eerste twee weken op het geboortebedrijf is gevoerd. Een kalf dat bijvoorbeeld te weinig biest heeft gekregen, heeft tijdens de mestperiode een hoger risico op uitval. Deze gegevens kunnen veehouders volgens Herbert Bouwers, directeur van Alpuro Breeding, goed gebruiken om de uitval op hun eigen bedrijf te verminderen: "Uit het project is de afgelopen tijd naar voren gekomen dat als er veel stierkalveren uitvallen, de kans groot is dat er onder vaarskalveren ook problemen zijn. In het project valt op dat veehouders bewuster met de uitval omgaan." Een veehouder kan nu ook zijn uitvalcijfers vergelijken met die van alle aan Van Drie leverende collega's.

Meer differentiatie in de kalverprijzen

Nu de gegevens van stierkalveren voor alle veehouders - dus ook niet-Alpuroklanten - beschikbaar komt, stopt het project 4BetterV en de daarbij behorende bonus van €10 als de uitval onder de 1% bleef. Bedrijven die tussen de 1 en 2% zaten ontvingen een bonus van €5. De 100 veehouders die aan het project meededen ontvingen over 2015 in totaal €19.000 aan bonus, met een uitschieter van €1.200 voor één bedrijf.

Nu alle veehouders beschikking krijgen over de gegevens van geleverde stierkalveren, zou er volgens Bouwens meer differentiatie in de kalverprijzen moeten komen. "Het zou mooi zijn dat de verschillen in bedragen groter worden. Nu zijn de verschillen voor stierkalveren vrij klein, terwijl duidelijk is dat het opzetgewicht van kalveren een rol speelt bij de uitval. Een betere beloning voor het leveren van zwaardere kalveren stimuleert melkveehouders juist", stelt hij.

Laatste reacties

 • deB.


  Laat ze eerst maar is een fatsoenlijke prijs betalen!
  Het is weer allemaal één kant op..

 • landboer

  van Drie betaald mij voor de meeste stierkalveren 175 euro, weet niet wat Wv01 fatsoenlijk vindt, maar t is toch meer dan niks.

 • 0064376

  de meeste hebben de 1 er niet voor

 • putten

  @landboer, dan praat je zeker niet over zwarte Holsteins?

 • xw

  Landboer is niet volledig in zijn antwoord. Maakt niet uit.
  Van Drie wil uiteindelijk geen uitval in de mesterij en wil betere kwaliteit aangeleverd hebben. Pakken ze slim aan. Ze zoeken het maar uit, onze relatie nr.'s krijgen ze niet. Je krijgt toch niks extra's betaald.

 • Peltjes

  Maken ze dan ook bekend welke kalvermesters de hoogste en welke de minste uitval hebben? Of ligt de uitval alleen maar aan de melkveehouders?

 • Koen Franken

  Dit klinkt vervelend , maar dit kan men alleen maar als je de macht hebt , er zijn gewoonweg veel en veel teveel kalveren .

 • producent

  melk wordt ook op kwaliteit betaald waarom een kalf dan niet, ik zie het verschil niet

 • landboer

  Heb 100 % MRIJ ,maar om nu voor 5 of 10 euro weer een cijferbrij bij te houden lijkt me niet nodig .
  Een kenner ziet ook zonder cijfers wel welke kalveren eerder uitvallen!

 • Martin Oldenhof

  Ben het helemaal met je eens @Peltjes het zou dan ook wederom moeten met de cijfers (niet alleen uitval, maar ook soort ras) tussen de kalvermesters zitten vast en zeker ook verschillen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.