<em>Foto: Ton Kastermans</em> RundveeNieuws

Tekort van €45.000 dreigt voor melkveehouders

Bij aanhoudende lage melkprijzen zal het bedrijfsresultaat in de melkveehouderij dit jaar nog lager uitkomen dan in 2015.

Dit meldt PPP Agro Advies op basis van berekeningen van de liquiditeit op 120 melkveebedrijven. In 2015 lag de liquiditeit op circa min 4 cent, wat voor een bedrijf van 850.000 kg melk neerkomt op een tekort van €34.000 per jaar. Voor dit jaar ligt de opbrengstprijs per kg melk al 1,5 cent lager, terwijl de melkproductie per bedrijf is gestegen naar 890.000 kg melk. Met een liquiditeitstekort van 5,1 cent per kg melk, bij normale aflossingen en enigszins beperkte vervangingsinvesteringen, komt het tekort op €45.000 per jaar. Daarbij is PPP Agro Advies er vanuit gegaan dat aflossingen (€42.000) en vervangingsinvesteringen (€18.350) uitgevoerd worden. Of dit ook betaald kan worden, hangt af van de beschikbare financiële buffer in de vorm van spaargeld of ruimte op de rekening-courant.

Financiële prognose

Daarvoor is het steeds noodzakelijker om een financiële prognose of een liquiditeitsplanning te maken om inzicht te krijgen, spanningen te voorkomen en de juiste maatregelen te treffen. Leveranciers in de melkveehouderij merken momenteel dat rekeningen later worden betaald. Dit kan leiden tot spanningen in de zakelijke relatie. Het beperken van kosten is momenteel wel de meest efficiënte manier om financiële tekorten te voorkomen.

Tip: weidegang

Een van de tips van PPP Agro Advies is het toepassen van weidegang. Koeien voeren zichzelf, er hoeft minder gras gemaaid en ingekuild worden en er is minder mest om uit te rijden of af te voeren. Weidegras heeft een kostprijs die gemiddeld 10 cent per kg droge stof lager ligt dan die van kuilgras. Daarnaast geven de meeste zuivelaars ook nog een weidebonus. Al is weiden wel een vak apart, het is geen kwestie van ‘deuren open en weiden maar’. Een goed alternatief voor weidegang is zomerstalvoedering, mits de werktuigen op het bedrijven aanwezig zijn. Opstallende bedrijven krijgen het advies kritisch te zijn op het krachtvoergebruik. Levert die laatste liter melk nog geld op met de huidige prijzen?

Beheer
WP Admin