Rundveehouderij

Nieuws 5342 x bekeken 13 reacties

Protest voor uitvoering plan European Milk Board

Nederlandse melkveehouders gaan dinsdag protesteren in Amsterdam. "Als we niet ingrijpen gaan we de varkenshouderij achterna", aldus Sieta van Keimpema. Een interview.

Dinsdag 31 mei organiseren de Nederlandse Melkvee Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) een protestactie in Amsterdam. Vanaf 9 uur 's ochtends aan de Oosterdok in Amsterdam willen ze met zoveel mogelijk melkveehouders en erfbetreders laten horen dat Europese maatregelen nodig zijn de impact van de huidige zuivelcrisis voor de melkveehouders te beperken. Sieta van Keimpema, voorzitter van de DDB, is medeorganisator.

Waarom deze actie?

"Het water staat veel melkveehouders aan de lippen. In maart heeft de Europese Commissie maatregelen aangekondigd zoals opslag van boter en melkpoeder en de mogelijkheid van productiebeperking. Dat gaat de boeren niet helpen, want bij de huidige lage prijzen is minder gaan melken niet realistisch. En het eerdere steunpakket is niet bij de melkveehouders terecht gekomen. We roepen de Europese landbouwministers die dinsdag in Amsterdam vergaderen op om het plan van de European Milk Board uit te voeren."

'We vragen nu geen subsidie maar ondersteuning'.

Wat is jullie oplossing?

"Wij pleiten voor snelle invoering van het Marktverantwoordelijkheid Programma (MVP). Dat is een Europees monitorsysteem waarbij afhankelijk van de diepte van de crisis er verplichtte en vrijwillige productiebeperking wordt opgelegd. We vragen nu geen subsidie maar ondersteuning om de zuivelmarkt te laten herstellen."

<em>Foto: Hans Prinsen</em>
Foto: Hans Prinsen

Hoeveel geld is er nodig?

"We hebben het berekend op €900 miljoen voor alle Europese melkveehouders. We gaan dan uit van een compensatieprijs van 30 cent per kilo melk. Bij een lagere prijs worden niet meer alle kosten vergoed. Het lijkt een groot totaalbedrag, maar dat is evenveel als de melkveehouderij de laatste twee jaar aan superheffing heeft betaald. Bij andere sectoren waar de markt schadelijk uitpakt zijn ook mechanismen om te ondersteunen, bijvoorbeeld bij banken of bij Schiphol."

'Als we niet ingrijpen gaan we de varkenshouderij achterna'.

Horen lage en hoge prijzen niet gewoon bij de cyclus van de markt?

"Zogenaamde deskundigen zeggen dat het evenwicht terugkomt. Ik noem dat VWO-5-economie. Oude economische modellen zijn onder de nieuwe marktomstandigheden niet meer bruikbaar. Het is reguleren of de markt laten reguleren. In dat laatste geval betekent dat het einde van het gezinsbedrijf. We kunnen als Nederland nooit concurreren met de wereldmarktprijs. Als we niet ingrijpen gaan we de varkenshouderij achterna."

Kostprijsverschillen zijn groot. Hebben ondernemers daarin geen eigen verantwoordelijkheid?

"Natuurlijk zijn er verschillen, maar voor een belangrijk deel worden die bepaald door de omstandigheden, zoals de productielocatie en de leeftijd van de ondernemer. We zien nu vooral dat jonge melkveehouders het moeilijk hebben, omdat ze de hoogste financiering hebben. Ook bepaalt de zuivelafnemer in hoeverre de hoogte van de kostprijs een probleem geeft. Er zijn zeker ook gevallen van idiote investeringen en melkveehouders die technisch niet meekunnen. Maar de meeste van die laatste groep zijn tijdens de vorige zuivelcrisis al afgehaakt."

Laatste reacties

 • Zents beheer

  "we vragen géén subsidie" nee, we vragen gewoon 900 miljoen.
  Nou veel plezier in A-Dam maar het enige wat je gaat bereiken is wederom een hele sector te kijk zetten als steuntrekkers.

 • el

  Die 900 hebben de melkveehouders al betaald als superheffing,@Zents beheer!Sigaar uit eigen doosje.

 • pinkeltje

  Minder gaan melken is niet realistisch? Ga dat maar uitleggen aan het volk.

 • hansvanbergen

  Als we de superheffing in 3 jaar hadden mogen betalen en dit was op tijd aangekondigd dan waren er minder quotum kosten en meer liquide middelen onder de melkveehouders. Maar daar was de NMV dan weer tegen. Heel erg dom dus.

 • Kowalski

  ?

 • agratax(1)

  Zolang er nog artikelen de ronde doen van Accountants met de informatie over inkomens van boven de 70.000 euro zal geen burger een stap verzetten om de melkveehouderij te "redden". Ik weet ook wel dat dit soort bedragen niet bepaald te vergelijken zijn met de 70.000 van een burger gezin. Boeren moeten hier nog het een en ander van betalen, wat er bij de burger af is of niet van toepassing is. (verzekeringen, rente vermogen etc.) Zetten we dit even opzij, is er weinig over voor de arbeid.

 • H.Grotenhuis1

  @ hansvanbergen
  Gelukkig kon jij die SH-schuld nog betalen in de periode met een hogere melkprijs, die afbetaling was nu een veel groter probleem geweest.

 • Bennie Stevelink

  @Grotenhuis, dat ben ik met jou eens: je moet er toch niet aan denken dat je nu, met de huidige lage melkprijs, nog een deel van de superheffing zou moeten betalen. Hans van Bergen mag zich de handen wel dichtknijpen dat hij vorig jaar gedwongen was de superheffing in één keer te betalen.

 • alco1

  Hans had zich in de nesten gewerkt punt

 • hansvanbergen

  Tis ook heel ingewikkeld hoor. Maar de lage melkprijs van nu was al heel lang geleden voorspeld. Daarom was er de mogelijkheid om de sh in 3 jaar te betalen zodat je nu minder betaald en als straks de melkprijs weer aantrekt het laatste stuk doet. Hoe langer die melkprijs laag blijft hoe eerder het kwartje bij jullie valt.

 • Bennie Stevelink

  Hans, als de superheffing in drie jaar betaald had kunnen worden had een deel van de boeren de extra liquiditeit gebruikt voor de aanschaf van extra koeien. Daar hadden ze voer voor moeten kopen en mest van moeten afvoeren. Sommigen moeten voor de extra koeien ook nog vreemde arbeid inhuren. Ze hadden voor deze extra koeien een melkprijs nodig gehad van 35 á 40 cent.
  Het had er toe geleid dat ze nu een nog veel groter liquiditeitsprobleem hadden gehad. Iedereen mag blij zijn dat ze deze extra koeien achterwege hebben moeten laten en daarvoor in de plaats de superheffing in één keer hebben afbetaald.

 • kleine boer

  Wat is dat superheffing betalen......

 • hansvanbergen

  Precies en daarom geef ik ook geen geld uit aan lidmaatschap van een lto ddb of nmv. Het is sonde van iedere cent met zoveel gebrek aan denkkracht. Gelukkig is de fusie met DMK we doorgegaan. Ook al zo'n top idee waar we nog minimaal 10 jaar last van gaan hebben heeft de directie al beloofd.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.