Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Omzet en winst Farmel verdubbelen

Handelsonderneming Farmel heeft de omzet en winst vorig jaar zien verdubbelen, vooral dankzij de geëxplodeerde handel in rauwe melk. Omzet en resultaat uit de melkontvangst van eigen boeren daalden.

De netto omzet steeg van €62 miljoen in 2014 naar €123,5 miljoen in 2015. Het netto resultaat steeg van ruim €900.000 naar €1,7 miljoen. Dit blijkt uit de stukken die het bedrijf het gedeponeerd.

Het groepsresultaat vóór belastingen steeg van €1,2 miljoen naar €2 miljoen. Farmel kwam in 2014 voor 50 procent in handen van zuivelbedrijf Ausnutria. Dat trok daarvoor €3,55 miljoen uit.

Vrije melkhandel deed het goed

Farmel is vooral actief in de handel in rauwe melk en zuivelproducten, maar handelt ook in levend vee, fourages en productierechten. Farmel heeft ook een groep 'eigen' boeren in onder meer Flevoland, Overijssel/Gelderland en Noord-Brabant/Limburg. Hierin zat de groei echter niet, het was vooral de vrije melkhandel waarmee het goed ging.

De omzetwaarde van de rauwe melk steeg van bijna €48 miljoen naar €96,5 miljoen. De omzet van melkproducten steeg van €12,5 miljoen naar bijna €27,5 miljoen.

Volume gegroeid

Qua volume is het bedrijf nog veel sterker gegroeid, omdat de melkprijs in 2015 behoorlijk lager was dan in 2014, maar de omzet in geld toch royaal is verdubbeld.

Farmel handelt in zowel koemelk als geiten- en schapenmelk. Behalve in Nederland is het bedrijf ook actief in onder meer België en Polen.

Een belangrijk deel van de melk die Farmel inzamelt, wordt afgenomen en verwerkt door mede-eigenaar Ausnutria, die er onder meer ingrediënten voor babyvoeding van maakt. Farmel zorgt echter ook voor de melkaanvoer bij een reeks andere, kleinere en middelgrote zuivelbedrijven.

Laatste reacties

 • farmerbn

  100 boeren die elk 35.000 euro gestort hadden in de pot, hadden ook voor 50% eigenaar kunnen zijn. Was duidelijk rendabeler geweest dan de trekker inruilen. Boeren moeten meer investeren in aanverwante agrarische bedrijven dan in hun eigen toko. Bij hoge boerenprijzen verdient bv Farmel minder maar bij lage boerenprijzen veel. Hierdoor loop je minder risico en spreid je je vermogen en verdiensten. Je ene kind neemt de boerderij over en de andere krijgt de aandelen van de aangekochte aanverwante bedrijven zoals Farmel, Ahold of Forfarmers.

 • tonny60

  Bij een flexibel melkquotum , zoals de EMB (NMV) voorstond had dit nooit kunnen gebeuren. Dank aan de NZO en Lto die er mede schuld aan zijn dat boerenbelangen zijn verkwanseld

 • deB.


  Het lost zich vanzelf op, nog een aantal jaar op deze manier, en elke weldenkend melkveehouder stopt ermee...

  Idiote margeverdeling in de sector, ongezond en kansloos

Of registreer je om te kunnen reageren.