Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Nauwelijks effect weidegang op bedrijfsresultaat

Het toepassen van weidegang en de duur daarvan heeft nauwelijks effect op het bedrijfsresultaat van melkveebedrijven. Dit blijkt uit onderzoek van accountantskantoor Flynth en Wageningen UR.

Daarbij zijn de resultaten van ruim 1.000 bedrijven over 2012 en 2013 naast elkaar gelegd. De verschillen tussen de bedrijven onderling zijn groot, maar gemiddeld is er weinig verschil tussen de resultaten van weiders en niet-weiders.

Het aantal uur weidegang heeft gemiddeld geen effect op de melkproductie per koe. Gemiddeld haalden de groepen verdeeld in geen weidegang, minder dan 1.000 uur, 1.000 tot 2.000 uur en meer dan 2.000 uur, dezelfde productie.

Kleine verschillen in kosten

Aan de kostenkant per 100 kilo melk blijken wel wat verschillen te zitten. Zo vallen de krachtvoerkosten gemiddeld lager uit, maar daar staan hogere kosten voor aankoop van ruwvoer tegen over. Opvallend is dat er geen verschil in strooiselverbruik is, terwijl op basis van meer uren weidegang aangenomen werd dat minder boxstrooisel zou worden gebruikt. Ook is er nauwelijks verschil in de loonwerkkosten.

Machinekosten lager bij beweiding

De enige kostenpost waar nog wel enig verschil in zit, zijn de machinekosten. De groep met meer dan 2.000 uur beweiding is 46 cent per 100 kilo melk minder kwijt aan machines dan de groep zonder weidegang. Doordat koeien zelf hun gras ophalen, kan een veehouder met een kleiner machinepark uit of maakt het minder draaiuren.

Nog veel te behalen met efficiëntie

Volgens de onderzoekers heeft het geringe effect vooral te maken met het grote aantal managementfactoren dat van invloed is op het economische resultaat. Daarvan is weidegang er maar een. De onderzoekers stellen dat de grote economische variatie aantoont dat er nog veel te halen valt door de efficiëntie op het bedrijf te verbeteren.

Aantal weide-uren hangt af van sociale factoren

Het aantal weide-uren hangt niet af van de technische factoren maar van de sociale factoren. Opvallend daarbij is dat weidende veehouders vinden dat weidegang een positief effect heeft op bedrijfsomstandigheden, terwijl de opstallers precies het tegengestelde noemen. Zo denken beide partijen ook over de mogelijkheid van weidegang op hun bedrijf.

Laatste reacties

 • kiepel

  Hogere machinekosten komt doordat de robotboeren gemiddeld vaker opstallen en hun "robotmachinekosten" zijn hoger.
  Hogere machinekosten komt ook doordat niet-weiders gemiddeld een slechtere verkaveling hebben en dus langer op de trekker moeten zitten.
  Heel dat koeienweiden gezeur gaat de keel uit hangen.
  Cijfers vergelijken slaat nergens op, laat iedere veehouder zijn eigen keuze maken.

 • kleine boer

  Als er nou een onder zoek was van het zelfde bedrijf dat eerst het 1 deed en dan het ander dan had zon onderzoek zin zo toch niet.

 • Nick1983

  @kiepel

  Volgens mij staat in het originele artikel dat bij de weiders procentueel ongeveer evenveel robotboeren zitten als bij die niet-weiders. In dit onderzoek althans. Zie ook het artikel hierover op melkvee.nl

  http://www.melkvee.nl/m/nieuws/8966/onderaan-de-streep-geen-verschil-tussen-weiders-en-niet-weiders

  laatste alinea.

  Dus robotkosten hebben geen invloed hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.