Rundveehouderij

Nieuws 23 reacties

NMV en DDB: massaal protest tegen lage melkprijs

Een massaal protest tijdens de landbouwraad op 31 mei, vanwege de lage melkprijzen. Daartoe roepen melkveehoudersbonden NMV en DDB de boeren op.

De melkveehoudersbonden NMV en DDB willen op 31 mei massaal protesteren in Amsterdam als daar de informele raad van landbouwministers wordt gehouden. Beide bonden roepen melkveehouders op om zich aan te melden voor deelname aan de actie en te laten zien dat ze de lage melkprijzen zat zijn.

Duitse protesten tegen melkprijzen

De actie komt een dag nadat de Duitse melkveehoudersbonden BDM en ABL willen protesteren bij de Duitse 'melktop' in Berlijn. Eerst mochten ze daar niet aan meedoen, inmiddels toch weer wel.

Martijn van Dam verwacht 'nette' demonstratie

Staatssecretaris Martijn van Dam zegt te verwachten dat die demonstratie van de NMV bij de landbouwraad in Amsterdam ordelijk zal verlopen: "De NMV zal de situatie waarin ze verkeren onder de aandacht brengen op een nette manier, zoals we dat van ze gewend zijn.  Zij willen ook dat de melkveehouders op een positieve manier in beeld komen."

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  De Siamese tweeling kan ook in de Bilt gaan demonstreren tegen het natte voorjaar.

 • Roy Tomesen

  Welkom op de vrije markt

 • gjh

  kan ook als LTO niets doen dan weet je zeker dat je niets bereikt . zoals LTO als vertelde (Bevrijdingsdag)

 • Koen Franken

  Is toch moeilijk uit te leggen aan Jan met de pet , we produceren maar raak . En ja, dan zijn dit de gevolgen , gewoon veel teveel melk

 • Tuig

  Inderdaad, er vrolijk op Los melken maar wel een hoge melkprijs eisen.

 • iptho1

  melk boeren moeten volwassen worden .
  De markt van de melk moest toch vrij!!
  wat huilen ze nu .
  lekker veel melken jongens.
  lto heeft jullie altijd de hand boven het hoofd gehouden
  ten kosten van de varkens en pluimvee.
  en waar is lto nu?

 • koster

  laten we liever protesteren tegen de enorme hoeveelheid aan regels en de stompzinnigheid van een deel van die regels. Daar wil ik wel voor komen.

 • mtseshuis

  @koster: Als dat zou helpen, zou ik ook komen, helaas weten we allemaal beter... Wel een goede actie trouwens, maar daar houdt het mee op... er gaat niks veranderen totdat er een hele hoop boeren er (noodgedwongen) mee ophoudt, waar maakt niet uit, áls ze maar stoppen met melken... Die extra melk moet eerst weer van de markt af en dan kan er herstel plaats vinden

 • WGeverink

  Heb je gelijk in Bennie. De beslissing is gemaakt en voor de mensen die er niet blij mee zijn zijn er opties genoeg.

 • eg wel

  Persoonlijk zie ik niets in deze actie, maar voor boeren die het op dit moment niet makkelijk hebben is het wel even een uitlaatklep. De meepratende mallotenclub hoor of zie je niet voor deze groep boeren.

 • 332936

  toen de bouwsector vanaf 2009 slecht ging was er ook geen staking van bouwvakkers midden in de stad . slecht voor ons

 • Alies Kottelenberg

  Waarom hoor je alleen maar van de DDB en NMV als de prijzen slecht zijn. We produceren ons een ongeluk en willen dat Den Haag of Brussel dat maar even oplost. Misschien helpt het meer als ze eens meedenken in betere tijden. Een geluid uit de sector kan positief werken, maar ik vraag me af of DIT een positief iets gaat worden voor de sector.

 • boergert

  Natuurlijk gaat dit niets oplossen, maar ik begrijp het sentiment wel heel goed. In de afgelopen jaren was vriend en vijand het over eens dat de extra melk die geproduceerd ging worden prima een weg zou vinden voor een goede prijs, er was immers een groeiende vraag naar zuivel. Dit geluid kwam van alle kanten, marktkenners, banken en overheden. Dat was de richtinggevend voor de investeringen die we met z'n allen hebben gedaan. Nu blijkt dat het anders is, of dat de ontwikkelingen minder snel gaan (dat zou ook nog kunnen), is iedereen er plotseling van overtuigd dat er te veel gemolken wordt, en ligt het aan de uitbreidingsdrift van de veeboeren zelf. Kortom we zijn een jaar of 3 geleden op een verschrikkelijke manier op het verkeerde been gezet. We produceren ons helemaal geen ongeluk, of zijn we vergeten dat de melkveestapel begin jaren tachtig was gestegen naar 2.5 miljoen, en dat we dus toen al net zo veel melk produceerden als nu? We hebben alleen problemen ons snel aan de markt aan te passen, er bestaat geen varkenscyclus voor koeien.

 • 344412

  Als het je niet bevalt stop je toch? Dit denkt de burger, en die heeft nog gelijk ook.

 • Koen Franken

  Heel slecht voor de geloofwaardigheid van de sector , als we nu het braafste jongetje van Europa waren kon ik daar nog wel mee leven . Maar we zijn het land met de grootste uitbreidingsdrift van Europa . Dan ga je toch niet zeuren , en er vervolgens weer 2 spanten aan je stal plakken

 • boelenham

  Zo is het mensen ,demonstreren in Amsterdam ,maakt ons ongeloofwaardig en irriteert de consument ,in een vrije markt geld het recht van de sterkste ,pijnlijk maar vraag het de varkensboeren die 15 jaar geleden ons aller fosfaat probleem moesten oplossen , en er was geen melkveehouder die daar om treurde ,zij zwegen stil onder leiding van het LTO , kiezen op elkaar er komen ander tijden ,en zij die te hoge verplichtingen zijn aangegaan , regel het nu ook met de bank en de adviseurs. ,

 • rub2

  We wisten dat er in de vrije markt meer dalen en pieken komen dan tijdens de quotering. Ondernemen is risico's inschatten, niet alleen dom uitbreiden omdat de buurman dat ook doet..... en dan nu met een kwaaie kop naar Amsterdam rijden met een ton vol met stront..... nou nou dan verdien je het niet om jezelf ondernemer te noemen. Dan ben je een zeikerd. Als we gaan protesteren tegen alle regelgeving en de complexheid daarvan, dan sta ik op de eerste rij. Maar omdat de melkprijs in de hele wereld laag is daar kan de landbouwraad ook niets aan doen.

  Het totale imago van de vrolijke koe buiten of in de mooie stal is elke burger vergeten als hij / zij 31 mei om 8 uur savonds het journaal aan zet en een paar schreeuwende melkveehouders ziet die niet kunnen rekenen maar alleen maar kunnen schreeuwen.

  Jullie kunnen wel raden wat ikan ga doen op 31 mei.... iig mijn tijd niet verdoen in a' dam.


 • veldzicht

  En ik schaam me ervoor. binnenvaartschippers,middenstanders ,tuinders, varkenshouders en nog wel een paar groeperingen
  hebben/hadden het minstens zo slecht en die hoor je amper.
  jankers die melkveehouders en dan vooral die van de nmv en ddb..

 • Koen Franken

  @ veldzicht , heb 2 zoons , eentje is varkenshouder de ander heeft het melkveebedrijf overgenomen . Dus zie elke dan aan de lijve hoe het in BEIDE sectoren gaat . Dan moet ik je toch wel gelijk geven , melkveehouders zijn dan echt jankers .

 • leo,s vriend

  gjh, doe niet zo zielig, er is je al vele malen verteld dat je onzin spreekt.

 • Bennie Stevelink

  De demonstratie in Amsterdam is voor de DDB boeren een smoes om in het geniep naar de Wallen te gaan.

 • veldzicht

  O Bennie zit dat zo, nou dan ga ik 31 Mei ook mee om te demonstreren.

 • 0064376

  risico van ondernemer niet piepen

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.