Rundveehouderij

Nieuws 2607 x bekeken

Mogelijk toch iets hogere melkproductie 2016

De Europese melkproductie kan dit jaar met nog zo'n 1,4 procent stijgen, stelt de Europese Commissie in een deze week gepubliceerde prognose. LTO Nederland verwacht dat er mogelijk nog 800 miljoen kilo melk bijkomt.

Hiermee groeit de totale Europese zuivelproductie dit jaar misschien slechts op bescheiden schaal, maar de Amerikaanse melkproductie blijft harder groeien dan verwacht. Samen met de Europese productiegroei komt er per saldo ook dit jaar weer meer melk op de wereldmarkt bij. Want Nieuw-Zeeland en Australië zien de productie wel iets teruglopen, maar niet genoeg om de groei van de productie in de VS en de EU teniet te doen.

China ook dit jaar cruciaal voor zuivelmarkt

Cruciaal voor de ontwikkeling van de zuivelmarkt is ook dit jaar weer China. Dit land heeft in de eerste drie maanden van het nieuwe jaar onverwacht veel zuivel geïmporteerd. Vooral hoogwaardige zuivel, maar het is niet duidelijk of deze importgroei zal blijven aanhouden. Er is dus nog veel onzekerheid in de markt, concludeert handelsorganisatie Ecolait. Een fundamentele wijziging van de situatie doet zich nog niet voor.

Goede zuivelexport naar Azië

Naast China is er ook een goede export naar een reeks andere Aziatische landen. Ook dat helpt om de markt te ontlasten. Veel andere landen hebben echter last van de lage olieprijzen en kopen daardoor niet zo veel als gehoopt. Europa ziet bovendien de wisselkoers minder  gunstig worden, wat export lastiger maakt en extra druk op de markt kan geven.

Binnen de EU is er enerzijds wel een groep landen waar boeren de melkproductie nu iets terugzakt. Bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en ook Ierland (hier tenminste duidelijk minder groei). In landen als Nederland, Denemarken en Polen is dat nog niet het geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.