Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

'Melkveehouder onderschat grasbrok'

Melkveehouders onderschatten de potentie van grasbrokken voor het rantsoen en het graslandmanagement. Dat stelde Erik Smale van adviesbureau Boerenverstand tijdens een studieavond van de coöperatieve grasdrogerij Ruinerwold.

Grasbrokken hebben een voedingswaarde van circa 200 gram ruw eiwit en 1000 VEM per kilo droge stof. De eiwitkwaliteit is hoog en komt nagenoeg overeen met die in melk. Ook is de eiwitkwaliteit volgens Smale beter dan die van soja.

De OEB, onbestendige eiwitbalans, is licht negatief, waardoor het net als snijmais en voederbieten een heel goede aanvulling is op vers gras.

IJklijn voor krachtvoer in plaats van gras

De voederwaarde wordt in analyses ook nog eens onderschat doordat Eurofins (het vroegere BLGG) bij analyses de ijklijn voor krachtvoer hanteert in plaats van die voor vers en kuilgras. "Rekenkundig klopt het niet, maar de koe vindt van wel", aldus Smale. "Ze doen het er beter op dan de rantsoenberekening voorspelt." Hij hanteert als vuistregel dat 1 kilo grasbrok 0,65 kilo sojaschroot vervangt. Zuiver op voerderwaarde vervangt 1 kilo grasbrok 0,5 kilo sojaschroot.

Voordelen in management

Naast de goede voereigenschappen zijn juist ook de voordelen in het management voor Smale van belang. In de Kringloopwijzer scoort het voeren van grasbrok positief omdat het een hogere (eiwit)benutting van eigen land geeft.

Daarnaast is door inzet van grasbrok het bouwplan optimaler af te stemmen. Door het gras van kleinere percelen te laten drogen zijn met weinig moeite groeitrappen aan te leggen voor weidegang. Veel boeren doen dat niet omdat ze opzien tegen het extra werk dat gepaard gaat met het  inkuilen van kleine porties, met name het dichtleggen en eventueel heropenen van kuilbulten.

Laatste reacties

 • ........

  wij van wc-eend adviseren....

 • alco1

  23 cent droog kosten!!!!

 • tftyy

  en dan je eigen arbeid nog voor maaien en harken!!

 • oorspronkelijk

  wanneer je van beweiden een serieuze zaak maakt .
  kan deze optie van belang zijn.
  weersinvloeden ,groei explosies in het voorjaar vragen sturing.
  wel een dure maar een optie.
  zelf 25 jaar 100%melkveehouder met boxen stal,.
  voor die tijd grupstal en bijbaan wel ruim 8000kg melk.
  strak in de grasplanning en omweiden is het mooiste als ook de koeien dag en nacht buitenlopen,dat vond ik ondernemen.
  natuurlijker dan bio industrie en meer vrijheid.(bijbaan)

 • landboer

  Inderdaad Alco, je geeft je gras gewoon weg ,drogen kost net zoveel als krachtvoer kopen.

 • Grasdrogerij Ruinerwold

  Droogprijs tot en met juli is voor bulk tussen 17,75 - 21,25 per 100 kg.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.