Rundveehouderij

Nieuws 21980 x bekeken 8 reacties

'Let op gebruik hormonen in zuivel'

Met de afschaffing van de melkquotering neemt mogelijk het illegale gebruik van melkstimulerende hormonen in de melkveehouderij toe. Dat zegt directeur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit.

Paul sprak maandag op een congres van EuroResidue waar het ging over restanten van diergeneesmiddelen in producten voor humane consumptie.

Wetenschappelijke uitdaging

Vooral het aantonen van het illegale gebruik van zogenoemde natuurlijke hormonen is een wetenschappelijke uitdaging, aldus Paul, die en passant meldde dat er vorderingen worden gemaakt met het aantonen van illegaal antibiotica-gebruik in de mestkuikenhouderij. In de veren van illegaal behandelde dieren zijn sporen van antibiotica terug te vinden.

Het feit dat groeibevorderaars en antibiotica worden gevonden toont aan dat het illegale gebruik ervan nog steeds niet is uitgeroeid, zegt Paul. De technische methoden om verboden stoffen te vinden worden steeds geavanceerder en de opsporingsautoriteiten maken daarvan dankbaar gebruik.

Risico-gebaseerd opereren

Toch is het volgens Paul geen automatisme dat autoriteiten en laboratoria streven naar hetzelfde doel. "Onze ervaring is dat wetenschappelijke innovaties die enthousiast door laboratoria worden aangeprezen niet altijd de gewenste gereedschappen zijn voor controle en handhaving binnen de daarvoor geldende tijdschema's." Paul begrijpt dat laboratoria graag uitdagende en vooraanstaande wetenschappelijke methoden gebruiken, maar vanuit het standpunt van de autoriteiten is het juist van belang dat er bruikbare en betrouwbare methoden en technieken zijn, die snel toepasbaar zijn, gezien de veranderende prioriteiten van de overheid. Paul bepleit dat laboratoria meer risico-gebaseerd opereren. Doel is om te zien waar nieuwe gevaren kunnen opduiken en hoe groot die gevaren zijn, aldus Paul.

Laatste reacties

 • fietskip

  En hoe denkt Harry Paul al de buitenlandse dieren en verwerkte producten te controleren? Ooh is dit geen prioriteit? We zijn alleen bereid om onze eigen boeren te controleren. Beetje kortzichtig is hij wel he. Word het geen tijd dat wij de falende controle's van overheidsinstanties ook publiekelijk te maken?

 • 344412

  Is er ooit in Nederland 1 koe met illegaal melkstimulerend hormoon behandeld???? Nog nooit, dus hoezo, risico-gebaseerd opereren.

 • alco1

  Je zult zien dat dit item met een PvdD bril ergens weer op duikt.

 • mtseshuis

  Wat een eikel die Paul... Hebben die lui nou echt niks beters te doen? Of beter doe elke week zo'n congres en nodig alle NVWA-ers die langs de weg lopen mee voor 3 dagen. Geeft tenminste een beetje rust op de boer...

 • Genie

  suggestieve kletspraat uit die paul.

 • oorspronkelijk

  alle illegaliteit niet openbaar.
  in de sector laten rondzingen.
  zijn we daarmee nog steeds het beste jongetje van de klas

 • gerrit.lammertink1

  Zeker werk nodig bij de NVWA! Wat een suggestieve uitspraken zeg.

 • Fredrika

  Naast suggestief een zeer slecht journalistiek artikel. Doe aan hoor en wederhoor, dan krijg je een heel ander verhaal. Je zit hier namens Boerderij je eigen klanten af te kraken, want elke boer en dierenarts weet dat als hun verhaal hierbij vermeld zou zijn, je een heel ander verhaal krijgt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.