<em>Foto: Jan Willem Schouten</em> RundveeNieuws

LTO bepleit 3 maatregelen tegen verdere verlaging melkprijs

Een nieuwe interventieronde van de Europese Commissie, beëindiging van de Europees-Russische boycot en een betere verdeling van de marges in de keten.

Die combinatie van maatregelen moet een einde maken aan de steeds lagere melkprijzen, als het aan LTO Nederland ligt. “De eerste tekenen van herstel van de zuivelmarkt lijken zichtbaar, maar onze zorgen over de melkprijs blijven onverminderd groot”, zegt Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij. Hij verwijst naar het nieuws dat FrieslandCampina de garantieprijs voor juni handhaaft, terwijl – gezien lagere prijzen in omringende landen – een daling werd verwacht. Romijn: “Laten we hopen dat we de bodem achter ons hebben. Nu wordt op boerenbedrijven dik onder de kostprijs geproduceerd, waardoor veehouders maandelijks gemiddeld €6.000 tot €7.000 minder beuren. Dat houdt niemand lang vol.”

Betere marges

Romijn constateert dat de prijzen voor zuivel in de winkels, ondanks de lage melkprijs voor de melkveehouders, amper zijn gedaald. Dat betekent volgens hem dat dat de marges zijn toegenomen. Een betere verdeling van de marges zou boeren meer lucht geven en dit vraagstuk beschouwt Romijn als een uitdaging voor zowel zijn eigen vakgroep als andere partijen in de zuivelketen.

In vrijwillige productiebeperking door Europese zuivelondernemingen ziet Romijn geen enkel heil: “Het is een zeer kostbare maatregel, die uiteindelijk betaald moet worden door melkveehouders. In ons land wordt nog geen 2% van de mondiale zuivel geproduceerd.” De productie hier terugschroeven heeft naar Romijn’s overtuiging nauwelijks of geen effect.

Volgens Romijn hebben twee ontwikkelingen mede gezorgd voor de lage melkprijs: de lage olieprijs en de aanhoudende Europees-Russische boycot. “Die Russische markt moet zo snel mogelijk open. En nu de betrekkingen met Iran zijn genormaliseerd, moeten ook die grenzen snel open. In Iran liggen grote afzetmogelijkheden voor Nederlandse zuivel.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin