<em>Foto: Mark Pasveer</em> RundveeNieuws

Hogere melkproductie geeft 5% meer broeikasgas

FrieslandCampina heeft vorig jaar 5% meer broeikasgassen uitgestoten dan in 2014. Dit komt vooral doordat leden van de coöperatie meer koeien gingen houden en de melkproductie met 6% opvoerden.

Dit meldt de zuivelonderneming in haar duurzaamheidsverslag over 2015. Voor het overige bleven de milieuprestaties vrijwel gelijk aan die van 2014. De energie-efficiency had iets kunnen dalen, ware het niet dat vorig jaar dus meer melk was aangevoerd en er ook meer producten met een hogere energie-intensiteit waren gemaakt. Met name de grotere productie van kindervoeding kostte veel extra energie.

Nederlandse koe is relatief ‘schoon’

De Nederlandse melkveestapel stootte vorig jaar ruim 545 kiloton meer aan CO2-equivalenten uit dan in 2015. Toch zijn de Nederlandse koeien relatief ‘schoon’, zo blijkt uit gegevens die FrieslandCampina aanvoert. Per kilo melk produceert een Nederlandse koe 1,24 kilo aan CO2-equivalenten uit. De gemiddelde melkkoe wereldwijd brengt 2,4 kilo CO2-equivalenten in de atmosfeer om dezelfde hoeveelheid melk te produceren.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin