<em>Foto: Mark Pasveer</em> RundveeNieuws

Garantieprijs stabiel op €25 per 100 kilo

FrieslandCampina houdt de garantieprijs voor juni stabiel op €25 per 100 kilo. Dat is dus gelijk aan die voor mei.

Dit is opvallend, gezien het feit dat Arla vorige week nog verlaagde en ook in Duitsland melkprijzen nog dalen. “Maar we zien de markt zich stabiliseren en de onderliggende ‘drivers’ weer versterken”, aldus directeur Bas van den Berg van onderdeel Kaas, boter en melkpoeder.

Aanvoer stabiliseert

Hij durft nog niet te zeggen dat de melkaanvoer in het ‘garantieprijsgebied’ helemaal over de piek heen is – een moment dat ook van groot belang is voor marktherstel – maar de aanvoer stabiliseert wel duidelijk, signaleert Van den Berg. “Wij verwachten dat binnenkort het gewone seizoenspatroon weer zijn werk gaat doen.” Dit betekent dat de aanvoer naar verwachting geleidelijk gaat dalen. De garantieprijs had in theorie zelfs hoger kunnen zijn dan de nu gepubliceerde €25,00, omdat in de juni-prijs een negatieve correctie van 41 cent is verwerkt. Dat is omdat de garantieprijs over april te hoog was ingeschat.

Biologische garantieprijs

De biologische garantieprijs gaat ondertussen wel omlaag. De prijs daalt met €2 per 100 kilo naar €46. Oorzaak is het hoge aanbod en de verwachting dat de biologische melkprijzen van de referentiebedrijven in juni licht zullen dalen. Vorige week ging met de gewone melkprijs ook de biologische melkprijs van Arla al met €1,30 per kilo onderuit. Enkele weken geleden was op de spotmarkt al merkbaar dat er een royaal aanbod aan biologische melk is. Het is deels een seizoenseffect, maar ook iets wat de laatste jaren niet erg vaak is voorgekomen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin