Rundveehouderij

Nieuws 7473 x bekeken 12 reacties

Garantieprijs stabiel op €25 per 100 kilo

FrieslandCampina houdt de garantieprijs voor juni stabiel op €25 per 100 kilo. Dat is dus gelijk aan die voor mei.

Dit is opvallend, gezien het feit dat Arla vorige week nog verlaagde en ook in Duitsland melkprijzen nog dalen. "Maar we zien de markt zich stabiliseren en de onderliggende 'drivers' weer versterken", aldus directeur Bas van den Berg van onderdeel Kaas, boter en melkpoeder.

Aanvoer stabiliseert

Hij durft nog niet te zeggen dat de melkaanvoer in het 'garantieprijsgebied' helemaal over de piek heen is - een moment dat ook van groot belang is voor marktherstel - maar de aanvoer stabiliseert wel duidelijk, signaleert Van den Berg. "Wij verwachten dat binnenkort het gewone seizoenspatroon weer zijn werk gaat doen." Dit betekent dat de aanvoer naar verwachting geleidelijk gaat dalen. De garantieprijs had in theorie zelfs hoger kunnen zijn dan de nu gepubliceerde €25,00, omdat in de juni-prijs een negatieve correctie van 41 cent is verwerkt. Dat is omdat de garantieprijs over april te hoog was ingeschat.

Biologische garantieprijs

De biologische garantieprijs gaat ondertussen wel omlaag. De prijs daalt met €2 per 100 kilo naar €46. Oorzaak is het hoge aanbod en de verwachting dat de biologische melkprijzen van de referentiebedrijven in juni licht zullen dalen. Vorige week ging met de gewone melkprijs ook de biologische melkprijs van Arla al met €1,30 per kilo onderuit. Enkele weken geleden was op de spotmarkt al merkbaar dat er een royaal aanbod aan biologische melk is. Het is deels een seizoenseffect, maar ook iets wat de laatste jaren niet erg vaak is voorgekomen.

Laatste reacties

 • ........

  ....het wachten is op een reactie van Remijn

 • Trot

  Wie is er en dom fc die zelf de prijs net kan uit tellen of de levenransier die lul verhalen omtrend prijs cocerctie geloofd

 • daan1908

  14:06 Wat jij goed Nederlands kunnen .

 • bulky


  Graag iedereen respecteren

 • metal

  Wij moeten bonussen niet op winst gaan uitkeren maar op de de melkprijs dan zul je zien hoe snel deze omhoog kan.
  Nu is het voor de heren van belang de melkprijs zo laag mogelijk te houden om een hoge winst te behalen.
  En dus veel bonussen binnen te harken.
  En hoge winst is ook goed voor de al ver overbetaalde personeelsleden. die kunnen dan nog meer loon eisen.

 • teunisenwilly1

  Friesland Campina maak graag winst kunnen ze het geld in mest verwerking steken. en zo het boerengeld uit EU op strijken dat voor alle boeren was te besteden en niet voor de grote intensieve bedrijven . En waarom praat Romijn met Friesland Campina en luister hij niet naar de gewone boeren die niet hebben uit gebreid in grote maten en niet aan het fosfaat probleem hebben mee gewerkt en ver onder de norm zitten van nitraat uit spoeling. Ga daar naar toe met de landbouwministers . Dat zijn boeren die 2x daags de koeien aan het melken zijn ,veel arbeid verrichten voor ook een lage melkprijs krijgen door toe doen van die grote groeiers die het fosfaat probleem hebben ver oorzaak .
  Romijn ik zie jouw in niet in de melkput staan. Jij ben een handelaar en geen boer.

 • Bennie Stevelink

  DOC betaalt 22,5 cent waar de nabetaling al bij in zit! De kaasprijs is zo laag dat ze niet meer kunnen uitbetalen. De helft van de melk bij FC gaat in de kaas waaronder een flink aandeel foliekaas net als bij DOC. De fabriek van DOC is waarschijnlijk de efficiëntste ter wereld. Als DOC niet meer dan 22,5 cent van de kaas kan maken kan FC dat ook niet. Toch betaalt FC nog 25 cent waar later de prestatietoeslag nog bij op komt. Iedereen kan dus begrijpen dat momenteel fors verlies wordt geleden op de kaas. Het maakt ook meteen duidelijk waarom FC speciaal actie onderneemt om de kaasprijs omhoog te krijgen.
  Ook als FC het voor elkaar krijgt om de kaasprijs omhoog te krijgen zal dit niet meteen leiden tot een hogere melkprijs. Het zal eerst leiden tot vermindering van het verlies wat momenteel geleden wordt. Pas als bij de referentiebedrijven, door een hogere kaasprijs, de melkprijs omhoog gaat kan ook bij FC de garantieprijs omhoog.

 • Farmer4life2

  @Bennie
  Je kunt DOC echt niet vergelijken met RFC. Aware betaald ook meer uit en genoeg andere fabrieken in Europa ook.

  DOC heeft inderdaad de meest efficiënte kaasfabriek, echter is vooral hun nadeel "verkoop" zij hebben niet de verkoopkanalen zoals Aware en RFC.

  RFC is juist een wereld speler, waar kaas vooral in Europa afgezet wordt. Als je kijkt naar een vergelijkbare speler van RFC. Dan kijk je naar een Danone of lactalis.

  Hier aan gerefereerd, betaald RFC te weinig uit. De onderneming wordt beslist ook niet leeg gezogen op dit moment, waar andere (DOC /dmk ) dat wel worden.

  Waar gaat het fout?
  De garantieprijs systematiek kan beter afgestemd worden op de kostprijs behoefte van de grondstof leveranciers.

  RFC had in 2015 een cashflow van meer dan 1 miljard. Vanuit deze cashflow hebben ze geïnvesteerd, waardoor de winst lager uitkwam en daarmee de prestatietoeslag. Uiteindelijk zien zij een belangrijk gat ontstaan.

  De leden hebben veel geld in de coöperatie zitten. Als er binnen een korte periode veel stoppen, betekent dit een dat er uitbetaald moet worden. Uiteindelijk zakt het EV Hierdoor wat problemen kan veroorzaken.

 • Bennie Stevelink

  @farmer4life, ik vergelijk DOC niet met FC maar met de KAAS-divisie van FC. Bij de kaas wordt met een garantieprijs van 25 cent verlies geleden. Omdat de helft van de melk in de kaas gaat tikt dit flink door.
  Bij de vers-zuivel, Azië en de kindervoeding zal waarschijnlijk wel winst gedraaid worden. Ik vrees echter dat deze winst voor het grootste deel wordt opgeslokt door de verliezen op de kaas. Dit kan er toe leiden, dat wij na een jaar met een zeer lage garantieprijs, volgend jaar ook nog eens weinig prestatietoeslag beuren.

 • Farmer4life2

  En de wei dan?
  Te eenzijdig Bennie.
  Zonder kaas geen wei en zonder wei geen babyvoeding.

  RFC heeft in 2015 en bij de jaarcijfers divisies gemaakt. Waarbij kaas, boter en melkpoeder onder één divisie is. Daar maakte ze verlies op.

  Eigenlijk heb ik nog nooit meegemaakt dat ze daar winst op maakten.... 2014 ook al niet.

  De reststroom "wei" stond onder een andere divisie. M.a.w. 25€ voor de kaas en 5-7 EUR voor de wei maakt €30- 32€

  Net als andere concentreren en condensmelk etc, is het belangrijk om de splitsing van melk wel eerlijk te laten verdelen.

 • BO(skabout)ER

  DOC gaat nog een euro omlaag, dus jullie kunnen je beter ook zorgen maken dat er de volgende maand een euro bij afgaat omdat RFC altijd correcties doet als ze de markt verkeerd inschatten. Naar juli zal de melkprijs wel weer stijgen zoals het er nu uit ziet! :)

 • alco1

  @Farmer4life2.
  Interessant betoog.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.